Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea. Claudia Jderu a făcut istorie în justiţie

Ana Anitoiu 03.03.2021, 17:16
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea. Claudia Jderu a făcut istorie în justiţie

Judecătoarea care a condamnat-o la opt ani de închisoare pe Elena Udrea, în același dosar în care a trimis-o în spatele gratiilor pentru cinci ani pe Ioana Băsescu, a făcut istorie în justiție. Claudia Jderu, de la Curtea de Apel București, a fost blestemată de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, după ce a pronunțat sentința.

Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea

Judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel București, care le-a condamnat la închisoare pe Elena Udrea și Ioana Băsescu, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în anul 2000 şi Institutul Naţional al Magistraturii în anul 2003.

Timp de aproape cinci ani, în perioada iulie 2004 – martie 2009, Claudia Jderu a ocupat funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, Secţia Penală, iar începând din aprilie 2009 a devenit judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia a II-a Penală.

Cine este, de fapt, judecatoarea blestemata de Elena Udrea. Claudia Jderu a facut istorie in justitie
Elena Udrea

Cum a făcut istorie în justiție Claudia Jderu

Claudia Jderu a făcut istorie în justiție prezentând motivarea deciziei referitoare la Elena Udrea chiar marți, în sala de judecată. Judecătoarea a explicat pe loc, în premieră în Justiția din România, de ce a dat această sentință în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Până acum, instanțele obișnuiau să motiveze după câteva luni deciziile în dosare. În unele cazuri trecea și un an.

Astfel, marți, în timpul citirii sentinţei în sala de judecată, Claudia Jderu a anunţat pe scurt motivele pentru care le-a condamnat la închisoare pe Elena Udrea, pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor, și Ioana Băsescu, pentru instigare la delapidare şi la spălarea banilor. Judecătoarea a precizat că toate pedepsele au fost orientate către mediu şi nu către maxim, aşa cum a cerut procurorul DNA la ultimul termen de judecată, respectiv 12 ani în loc de opt pentru fostul ministru şi 15 ani în loc de cinci pentru fiica fostului președinte al României. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ce explicații a dat judecătoarea pe care a blestemat-o Elena Udrea

Judecătoarea Claudia Jderu a precizat că modul surprinzător în care au fost remişi banii pentru campania electorală a fostului președinte al României Traian Băsescu din 2009 relevă certitudinea referitoare la provenienţa ilicită a banilor.

„În 2009, cele două campanii s-au suprapus. În opinia instanţei, câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul PDL, iniţiator al campaniei pentru referendum, ar fi fost benefică şi putea produce un folos nepatrimonial şi altora. Ca exemplu, locurile eligibile create”, a mai explicat judecătoarea.

Cum a blestemat-o Elena Udrea pe judecătoare

De cealaltă parte, Elena Udrea s-a declarat șocată și a spus că a făcut tot ce se putea face și că a adus ”toate probele care se puteau aduce că acuzațiile procurorilor erau rupte de realitate”. În plus, fostul ministru crede că este vorba despre un ordin referitor la condamnarea ei la închisoare. Ea a blestemat-o pe judecătoarea care a pronunțat sentința, mai ales că s-a trezit și cu datorii uriașe. Mai multe detalii, AICI!

”Nu știu dacă de la SRI, habar nu am dacă există o miză. Eu am sperat că nu mai sunt o miză pentru nimeni. Am sperat că voi avea parte de o judecată corectă. Dacă voiai neapărat să mă condamni, găseai un argument la oricare altă faptă, nu aici unde singur recunoști că nu există text de lege. Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a spus Elena Udrea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...