Boris Johnson, fost primar al Londrei, a fost ales liderul Partidului Conservator al Marii Britanii și, pe cale de consecință, va deveni premierul Marii Britanii, funcție la care a renunțat recent Theresa May. Johnson a reușit să-l învingă pe contracandidatul său, Jeremy Hunt.
Boris Johnson a fost ales, marți, președintele Partidului Conservator și va deveni, astfel, premierul Marii Britanii. Fostul primar al Londrei a câștigat lejer cursa internă, învingându-l pe contracandidatul său, Jeremy Hunt, la o diferență mare de voturi.
Boris Johnson a reușit să-și adjudece 92.153 de voturi, în vreme ce contracandidatul său a primit doar 46.656. Cu alte cuvinte, Boris Johnson a primit peste 66% din voturile conservatorilor.
Boris Johnson e cunoscut drept un mare susținător al Brexit. El a promis că va livra ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu sau fără acord. De fapt, e susținătorul unui hard Brexit, adică un divorț fără nicio înțelegere, dacă va fi cazul.
Termenul limită pentru ieșirea Regatului din UE a fost stabilit pentru data de 31 octombrie. Boris Johnson e văzut drept un politician extrem de controversat. Stilul său neconvențional amintește puternic chiar de președintele Americii, Donald Trump.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De fapt, punctele comune ale celor doi i-au apropiat. Liderul de la Casa Albă spunea despre Boris Johnson că îl consideră un prieten foarte drag. Grație stilului dezinvolt, Johnson a reușit să câștige două mandate de primar al Londrei.
A condus capitala Marii Britanii din 2008 până în 2016. Boris Johnson a fost jurnalist, a lucrat pentru publicații precum The Times și The Daily Telegraph.
Dar nu puține ori a fost dat afară pentru că inventa anumite părți din articolele pe care le scria. Un politician care poate fi, în egală măsură, urât sau adorat.
Dar rămâne un politician greu de ignorat, după cum îl cataloghează presa britanică.
Boris Johnson este un aprig susținător al Brexit.
„O spun pentru toți cei care se îndoiesc…vom energiza țara și vom duce la capăt Brexit până la data de 31 octombrie. Vom profita de toate oportunitățile„, spunea Boris Johnson în fața celor care l-au susținut pentru șefia Partidului Conservator.
Boris Johnson preia, așadar, Guvernul unei țări extrem de divizate care, în 2016, a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană și la peste trei ani de la acel moment este încă parte a blocului comunitar. Noul premier are la dispoziție 100 de zile pentru a negocia un nou acord de ieșire din UE.
În lipsa acestuia, despărțirea va fi dureroasă de ambele părți. Iar în cazul Brexit, abordarea lui Boris Johnson este foarte abruptă. Nu l-ar deranja ieșirea fără acord din UE, așa cum public a declarat de mai multe ori.
Boris Johnson are o sarcină grea. Trebuie să negocieze cu oficiali de la Bruxelles care nu sunt de acord cu politica lui, dar și cu proprii colegi, inclusiv cu unii care au demisionat în trecut tocmai pentru că au susținut că nu putea lucra cu el.
Predecesoarea sa, Theresa May, a negociat un acord cu UE vreme de doi ani de zile. Dar înțelegerea a fost respinsă de Parlamentul britanic în repetate rânduri. Iar Boris Johnson caută să vadă ce nu a mers și să repare. Dacă e ceva de reparat.
Boris Johnson susținea că acordul încheiat de May este unul „mort” și că poate ajunge la o înțelegere mai bună pentru Marea Britanie. Dar timpul e scurt.
Și orgoliul lui Boris Johnson e mare.