Cine era, de fapt, Fantoma din Kiev. S-a aflat identitatea pilotului erou doborât de ruși

Mihnea Tălău 01.05.2022, 10:41
Cine era, de fapt, Fantoma din Kiev. S-a aflat identitatea pilotului erou doborât de ruși

Legendarul pilot de vânătoare „Fantoma de la Kiev”, care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit în luptă luna trecută, au afirmat surse ucrainene. El a câștigat rapid faima mondială după ce a doborât șase avioane rusești în prima zi a invaziei ruse în Ucraina.

„Fantoma din Kiev”, mit sau realitate

Maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani, tată a unui copil, pilota un MiG-29 când a fost doborât pe 13 martie, luptând împotriva unor forțe inamice, scrie Daily Mail.

După moartea sa au apărut speculațiile conform cărora „Fantoma din Kiev” și numărul său uimitor de morți ar fi fost un mit fabricat de guvernul ucrainean pentru a inspira curaj în rândurile luptătorilor săi.

În prima zi a invaziei lui Vladimir Putin, Twitter a fost plin de clipuri care ar fi arătat un avion ucrainean zburând pe cerul mai multor orașe și doborând șase avioane ale Kremlinului în lupte de câini.

Unul dintre aceste clipuri, care a avut aproape 5 milioane de vizualizări, a fost dezmințit în totalitate, fiind un clip din jocul video Digital Combat Simulator din 2008, iar Reuters Fact Check a concluzionat: „Un video vertical distribuit online nu arată un avion de luptă ucrainean doborând un avion rusesc, ci provine din jocul video DCS’.

Câteva zile mai târziu, Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip pe contul de Twitter al guvernului, lăudând îndemânarea și curajul „Fantomei din Kiev”, dar a folosit aceleași imagini dezmințite.

Pentru majoritatea oamenilor, povestea pare prea hollywoodiană pentru a fi adevărată.

Cine era, de fapt, Stepan Tarabalka

Pilotul a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă medalie a țării pentru curaj în luptă, Ordinul Steaua de Aur, și a primit titlul de Erou al Ucrainei.

Tarabalka s-a născut într-o familie din clasa muncitoare din satul Korolivka, în vestul Ucrainei.

A urmat cursurile Universității Naționale a Forțelor Aeriene din Harkov și îi lasă în urmă pe soția sa, Olenia, și pe fiul său Yarik, în vârstă de opt ani.

Relatările locale spun că este personal responsabil pentru doborârea a 40 de avioane rusești și, posibil, a mai multor avioane.

Mama sa, Nahtalia, a declarat că obișnuia să privească avioanele MiG care zburau deasupra casei lor și că întotdeauna a visat să devină pilot de vânătoare.

Ea a spus: „Întotdeauna urmărea parașutiștii în exercițiile lor aeriene. Și alerga în direcția lor pentru a încerca să vadă unde aterizează. Încă din fragedă copilărie, a visat mereu la cer, la zborul mai sus decât norii’.

Odată calificat, el zbura în mod regulat deasupra satului lor și înclina aripile avionului său ca un salut pentru familie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...