SPECIAL

Cine e traficantul de arme pe care SUA vor sa îl dea la schimb cu o baschetbalistă celebră, arestată în Rusia

Mihnea Tălău 04.08.2022, 16:15
Cine e traficantul de arme pe care SUA vor sa îl dea la schimb cu o baschetbalistă celebră, arestată în Rusia

Vedeta americană de baschet Brittney Griner s-a întors joi în fața unui tribunal din Rusia, în timp ce procesul său pentru trafic de droguri se îndreaptă spre un final care ar putea duce la o condamnare la 10 ani de închisoare și apoi la un schimb de prizonieri cu unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume.

Depistată în bagaj cu cartușe de țigări care conțineau ulei de hașiș

Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și vedetă a Asociației Naționale de Baschet Feminin (WNBA), a fost reținută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, având în bagaj cartușe de țigări care conțineau ulei de hașiș.

Canabisul este ilegal în Rusia, atât în scopuri medicinale, cât și recreative, scrie Reuters.

Țigările cu hașiș au aruncat-o pe sportiva texană în vârstă de 31 de ani în vârtejul geopolitic declanșat de președintele Vladimir Putin, care a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

În timpul celor mai tensionate relații dintre SUA și Rusia de la criza rachetelor cubaneze din 1962, președintele american Joe Biden se află sub presiune pentru a interveni în favoarea americanilor reținuți – inclusiv a lui Griner.

Statele Unite au declarat că Griner a fost reținută pe nedrept și au făcut ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a numit o „ofertă substanțială” Moscovei de a schimba prizonieri ruși cu cetățeni americani deținuți în Rusia, inclusiv Griner și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

Monedă de schimb pentru traficantul de arme condamnat, Viktor Bout

O sursă familiarizată cu situația a declarat că Washingtonul a fost dispus să îl schimbe pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout, a cărui viață a contribuit la inspirarea filmului hollywoodian „Lord of War” din 2005, cu Nicholas Cage în rolul principal.

Oficialii ruși au declarat că nu s-a ajuns la un acord. Aceștia susțin că Griner – cunoscută sub numele de „BG” de către fanii baschetului – a încălcat legile țării și ar trebui să fie judecată în consecință.

De asemenea, Kremlinul a avertizat în repetate rânduri Washingtonul să nu recurgă la diplomația megafonului, sau la negocieri purtate prin comunicate de presă. Ei spun că această strategie ar putea deraia schimbul.

Avocatul lui Griner a declarat marți că procesul ar trebui să se încheie foarte curând și că, odată ce instanța va pronunța un verdict, un schimb între Rusia și Statele Unite ar deveni legal posibil. Avocații ei sunt așteptați să își prezinte joi pledoariile finale.

Griner, care a pledat vinovată, dar a negat că ar fi intenționat să încalce legile rusești, a apărut la audiere într-un tricou gri și cu ochelari cu rame rotunde, aplecându-se pentru a evita să se lovească cu capul de cadrul ușii sălii de judecată de la Tribunalul Districtual Khimki, în afara Moscovei.

”Nu înțeleg cum au ajuns în geanta mea”

Înainte de a lua loc în boxa acuzaților, Griner a ținut în mână o fotografie a echipei UMMC Ekaterinburg, echipa la care a jucat în Rusia în timpul sezonului secundar al WNBA.

În mărturia sa de săptămâna trecută, Griner și-a exprimat nedumerirea cu privire la modul în care cartușele de vape au ajuns în bagajul ei, în timp ce se întorcea în Rusia pentru a se alătura UMMC Ekaterinburg pentru playoff, după ce a petrecut o perioadă de timp acasă, în Statele Unite.

„Nici până în ziua de azi nu înțeleg cum au ajuns în geanta mea. Dacă ar trebui să ghicesc cum au ajuns în bagajele mele, mă grăbeam să împachetez”, a declarat ea în fața instanței.

Lui Griner îi fusese prescrisă marijuana medicală în Statele Unite pentru a ameliora durerile cauzate de leziuni cronice, o metodă de tratament care este comună în rândul sportivilor de elită, deoarece are mai puține efecte secundare decât unele analgezice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...