Cine e primarul PSD care îi jignește pe românii din străinătate: „Gunoaie, slugi occidentale, spălători de bude!” – FOTO

Alexandru Ioanid 22.08.2019, 15:25
Cine e primarul PSD care îi jignește pe românii din străinătate: „Gunoaie, slugi occidentale, spălători de bude!” – FOTO

Un primar PSD a scandalizat opinia publică după ce i-a catalogat în termeni extrem de jignitori pe românii care muncesc în străinătate și care trimit anual miliarde de euro acasă, sume care contribuie extrem de mult la economia României. Și nu este pentru prima dată când din partea puterii sunt folosite apelative extrem de dure la adresa diasporei.

Un primar PSD a adresat, pe Facebook, injurii extrem de grave la adresa românilor care muncesc în străinătate. Practic, edilul s-a lansat în mai multe polemici online chiar cu cetățenii din comuna sa care lucrează peste hotare.

Pentru că aceștia au îndrăznit să critice politicile guvernamentale de la București, majoritatea decise de PSD, edilul s-a enervat și a început să posteze mesaje jignitoare la adresa acestora.

Primarul PSD a folosit apelative jignitoare precum „gunoaie”, „slugi occidentale”, „paraziți” și „spălători de bude”.

Cine e primarul PSD care jignește diaspora

Numele lui Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani din județul Gorj, nu spunea mare lucru până acum. Edilul s-a făcut, însă, remarcat prin comentariile jignitoare adresate românilor care muncesc în străinătate.

Primarul s-a supărat pe cei care au criticat Guvernul de la București și le-a sugerat acestora, în termeni extrem de duri, să nu-și mai dea cu părerea despre situația din țară dacă lucrează în străinătate.

„Hai sictir, ălora care vă dați cu părerea, dar nu trăiți în România! Niște gunoaie, slugi occidentale, paraziți! Rușine! Mă iau cu orice gunoi plecat din țară de piept! Nu vă e rușine?”. „M-am săturat de bovinele care-și dau cu părerea despre țară și locuiesc afară! Paraziți! Spălători de bude în occident! Nu mă umiliți voi pe mine și nici pe aleșii mei!”, a scris primarul Cosmin Pigui pe Facebook.

Nu este pentru prima dată când puterea jignește diaspora. Declarații la fel de jignitoare făcea, în 2015, și ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ioan Rus.

„România are trei milioane de oameni din forța activă în occident, dintre care un milion fierari-betoniști, zidari, lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, spunea Ioan Rus.

Cosmin Pigui, primarul abonat la contractele cu statul

Edilul are un trecut controversat, potrivit jurnaliștilor de la presafarastapani.ro. Primarul PSD din comuna Peștișani a lucrat în mediul privat înainte de a intra în politică. A fost abonat la contracte cu statul și a reușit să încaseze, pe una dintre societățile, un contract gras din partea statului.

Actualul primar a încasat de la Complexul Energetic Oltenia peste 120.000 de lei. Și e doar unul dintre contracte.  Pe o altă firmă, Cosmin Pigui a încasat bani de la stat, pentru lucrări la stadioanele din comunele Scoarța și Peștișani (înainte de a fi primar) și ca să pună termopane la liceul din Peștișani.

Câți bani trimit în țară românii jigniți de primarul PSD

Recent, ministrul Românilor de Pretutindeni venea cu cifre-surpriză legate de numărul românilor plecați peste granițe. Cele mai recente statistici, arată ministrul Natalia Intotero, indică faptul că aproximativ 9,7 milioane de români se află în străinătate. 

Numărul avansat de ministrul Intotero este mult mai mare decât estimările de 3-4 milioane de români aflați în diaspora, așa cum se credea până acum. Asta arată că, în ultimii ani, s-a produs un exod în masă al românilor care au plecat în căutarea unui trai mai bun.

Chiar și așa, mulți dintre ei au încă aici familii și rude. Cărora le trimit anual sume mari de bani, sume care contribuie din plin la economia României. În 2017, spre exemplu, sumele trimise în țară de românii care lucrează în străinătate au depășit, pentru prima dată, nivelul de 4 miliarde de dolari.

Înseamnă cam 2% din PIB-ul României, adică exact cât se alocă de la buget pentru Apărare, conform cerințelor NATO. Dacă ar fi să facem o comparație forțată, ar însemna că Apărarea e susținută doar cu banii românilor din străinătate.

Sumele trimise de diaspora în țară au crescut constant în ultimii ani. Singurul moment în care sumele trimise acasă au scăzut a fost în perioada ce a urmat crizei din 2008, atunci când deranjul economic s-a simțit la nivel mondial, potrivit datelor Băncii Mondiale (vezi foto – sursa: edupedu.ro).

Citește și Cu cât îți crești veniturile dacă alegi să muncești în străinătate

Urmăriți Impact.ro și pe