Cine e noul primar al Istanbulului, omul care a reușit să învingă partidul lui Erdogan în alegerile locale

Ciprian Ioana 28.06.2019, 11:39
Cine e noul primar al Istanbulului, omul care a reușit să învingă partidul lui Erdogan în alegerile locale

Istanbulul are un nou primar, care și-a preluat oficial mandatul joi, în prezența a mii de oameni. Partidul președintelui Erdogan a pierdut alegerile chiar și la repetarea scrutinului, cerută în urma unor presupuse nereguli.

Noul primar al Istanbulului este Ekrem Imamoglu, care și-a preluat, joi, mandatul în fața a mii de susținători, după ce a câștigat alegerile cu 54% din voturi.  Ceremonia de predare-primire a avut loc la sediul Primăriei, acolo unde noul edil al orașului a promis că va readuce Istanbulul pe drumul democrației.

‘Toţi împreună vom repara pagubele provocate democraţiei. Poporul Istanbulului şi-a confirmat încrederea în republică şi în democraţie”, a spus Ekrem Imamoglu, în aplauzele miilor de oameni care veniseră să-și arate susținerea pentru el. 

Ekrem Imamoglu, noul primar al Istanbulului

Istanbulul nu a ieșit definitiv din sfera de influență a partidului AKP, al președintelui Erdogan. Formațiunea controlează încă 25 de districte din cele 39 ale metropolei şi deţine o majoritate clară în consiliul municipal. Ekrem Imamoglu era un politician necunoscut până acum ceva vreme.
A reușit, însă, să se impună pe fondul nemulțumirii turcilor față de politica lui Erdogan și a reprezentanților partidului său. El a candidat pe listele Partidului Republican al Poporului (CHP) și a câștigat încă din martie scrutinul, la foarte mică diferență.
Erdogan a cerut, însă, repetarea alegerilor pe motiv că s-ar fi semnalat nereguli, dar a pierdut rușinos și a doua rundă a alegerilor.

Ekrem Imamoglu a ieșit învingător și datorită faptului că a reușit să câștige încredere electoraului tânăr. „Avem parte de reţelele de socializare, care sunt deocamdată lăsate în pace de către putere. Principala mea armă este terenul, instrumentul plurimilenar de comunicare directă cu oamenii“, spunea aceasta în timpul campaniei.

Imamoglu s-a născut la 1 ianuarie 1970 la Trabzon (nord-est), un oraş la malul Mării Negre, a obţinut o diplomă de licenţă în administraţie şi afaceri la Universitatea din Istanbul, apoi o diplomă de master în management.

Urmăriți Impact.ro și pe