Cine e Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis. A scăpat de două dosare penale, iar stilul său de dans a devenit viral

Ciprian Ioana 15.10.2019, 17:57
Cine e Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis. A scăpat de două dosare penale, iar stilul său de dans a devenit viral

Ludovic Orban a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern. Anunțul a fost făcut marți, la Palatul Cotroceni, într-o conferință comună de presă a șefului statului și a liderului PNL.

Ludovic Orban a fost ales de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern. Decizia șefului statului vine după mai multe runde de negocieri la Palatul Cotroceni cu partidele politice.

Singurul partid care a refuzat invitația a fost PSD, adică exact partidul demis de la cârma Guvernului prin moțiune de cenzură.

Ludovic Orban are 56 de ani, conduce Partidul Național Liberal din 2017 și a mai ocupat funcția de ministru al Transporturilor în fostul guvern Tăriceanu. E cunoscut, dincolo de activitatea politică, pentru faptul că a scăpat de două dosare penale, pentru imaginile cu stilul inconfundabil de dans și pentru că s-a dat în tiribomba cu lanțuri la un bâlci.

Cine e Ludovic Orban, premierul desemnat să formeze un nou Guvern

Ludovic Orban a intrat în politică în 1992. Ocupa pe atunci funcția de consilier local la Primăria Sectorului 3 din București. În următorii ani, a mai ocupat un post de consilier Primăria Sectorului 1, dar saltul în politica de la vârf l-a făcut în 1999.

Atunci a devenit șef al Departamentului Informațiile Publice din Guvern, funcție cu rang de secretar de stat. Cinci ani mai târziu, a devenit viceprimar al Bucureștiului.

A ajuns ministru în 2007, preluând portofoliul Transporturilor. Între 2009 și 2011 a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și apoi s-a mutat în Camera Superioară a Parlamentului, devenind senator.

Cum a scăpat Ludovic Orban de două dosare penale

Ludovic Orban a fost implicat într-un accident rutier în 2007, iar pe numele său a fost deschis un dosar de vătămare corporală și fals în declarații.

El a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni, în apropierea Palatului Cotroceni. A raportat incidentul abia la 30 de ore de la producerea lui și a rămas fără permis de conducere. Totuși, procurorii au închis dosarul fără să-l tragă în vreun fel la răspundere pe Orban.

În 2016, a intrat și în vizorul DNA. Ludovic Orban a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Procurorii arătau în intanța că Orban i-ar fi cerut afaceristului Tiberiu Urdăreanu suma de 50.000 de euro pentru a-și finanța campania electorală pentru Primăria Capitalei.

Pe fondul acelui scandal, a încetat să mai candideze pentru funcția de primar și nici nu s-a mai înscris pe listele de parlamentare, pierzând în acest fel un mandat de parlamentar. A fost achitat în cele din urmă definitiv.

Imaginile devenite virale pe internet cu Ludovic Orban

Ludovic Orban a devenit celebru și pentru stilul său excentric din afara arenei politice. Liderul PNL a fost surprins la un bâlci organizat la începutul anului în timp ce se dădea într-o tiribombă cu lanțuri.

Imaginile au făcut înconjurul internetului:

De asemenea, pe internet circulă un filmuleț și cu mișcările de dans ale lui Ludovic Orban, surprinse cu câțiva ani în urmă:

Ludovic Orban a absolvit Tehnologia Construcţiilor de Masini din cadrul Universităţii Braşov în 1988 și a urmat studiile postuniversitare la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Premierul desemnat este căsătorit și are un copil.

Ludovic Orban are acum la dispoziție 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere. Plenul reunit are apoi la dispoziție 15 zile pentru a se reuni pentru vot. Pentru ca noul Guvern să treacă e nevoie de cel puțin 233 de voturi pentru.

PNL nu are aceste voturi, așadar trebuie să caute sprijin la alte partide.

Urmăriți Impact.ro și pe