Cine e de fapt, ”Nicolae Popa”, agentul secret care a speriat Cehia. Poliția îl caută cu disperare, ce a putut să arunce în aer

Nicu Stan, Alexandra Chiric 18.04.2021, 19:20
Cine e de fapt, ”Nicolae Popa”, agentul secret care a speriat Cehia. Poliția îl caută cu disperare, ce a putut să arunce în aer

Cine e de fapt, ”Nicolae Popa”, agentul secret care a speriat Cehia. Poliția îl caută cu disperare, ce a putut să arunce în aer. Detaliile incredibile, în articolul de mai jos.

Un moldovean, Nicolae Popa, este agentul secret care a speriat Cehia. De ce se face acesta vinovat, alături de un alt bărbat

Cine eate de fapt, ”Nicolae Popa”, agentul secret care a speriat Cehia. Poliția îl caută cu disperare după ce a aruncat în aer un depozit de muniții. Bărbatul nu a acționat singur.

Poliţia din Cehoslovacia este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU și care s-ar face responsabili de explozia unui depozit de muniţii  în anul 2014.

Suspectii pentru aruncarea in aer a depozitului de munitie
Suspectii pentru aruncarea in aer a depozitului de munitie

Cehia a expluzat 18 diplomați ruși

Anunţul despre cei doi a fost făcut în contextul în care Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi. Cei doi agenţii GRU ar fi fost implicaţi și în tentativa de asasinare cu otrava Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, Anglia, în anul 2018.

De asemenea, cei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile pe care le-au desfășurat în Europa. Unul dintre pașapoarte era moldovenesc și era pe numele Nicolae Popa, după cum informează BBC.

Ce cred spionii din Europa

Astfel, agenţiile de spionaj din Europa consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei din Rusia, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.

”Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga)”, a declarat premierul ceh Andrej Babis.

Doi oameni au murit când depozitul de muniție a fost aruncat în aer

De asemenea, două persoane și-au pierdut viața în urma exploziei din 16 octombrie 2014 de la depozitul de muniţii din Cehia.

Pe de altă parte, vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a Parlamentului rus, Vladimir Jabarov, consideră ”absurde” acuzaţiile Cehiei despre implicarea unor ofițeri de informaţii ruşi în evenimentul nefericit din 2014.

Cehia se va plânge la NATO și UE

De altfel, Cehia a informat că va anunța partenerii din NATO şi UE în legătură cu suspiciunile activităţilor agenţilor GRU. Potrivit investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, a fost trimis un email companiei care administra respectivul depozit de muniţie militară.

Acel email, expediat din partea ”Gărzii Naţionale” din Tadjikistan, cerea accesul în locaţie a două persoane pentru o inspecție. Ataşat mailului erau pozele scanate a două paşapoarte: unul pe numele Ruslan Tabarov din Tadjikistan, celălalt, pe numele Nicolae Popa, cetăţean din Republica Moldova.

Cei care urmau să vină în control ar fi aruncat, de fapt, depozitul în aer

După asta, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau identice cu ale suspecţilor surprinşi, 4 ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury.

Presupuşii agenţi GRU nu au mai fost văzuţi din anul 2018, de când au fost făcute publice pozele cu ei în Salisbury. Chiar și ala, oficialii serviciilor de informaţii din Europa cred că Unitatea 29155 este una activă.

Urmăriți Impact.ro și pe