Cine completează declarația pe proprie răspundere a copiilor. În ce condiții au voie să iasă din casă

Raluca Juncu 05.04.2020, 12:01
Cine completează declarația pe proprie răspundere a copiilor. În ce condiții au voie să iasă din casă

Miercuri, Grupul de Comunicare Strategică a realizat un document cu mai multe întrebări formulate de cetățeni și reprezentanți din mass-media, către autorități, în care solicită lămuriri cu privire la măsurile adoptate prin Ordonanțele Militare emise până în prezent. Autoritățile au răspuns, în contextul mai multor întrebări similare primite.

Reglementări privind părăsirea domiciliului de către minori

Întrebările românilor referitoare la regulile ce trebuie respectate privind ieșirea minorilor din case au primit un răspuns. Acestea au fost incluse în documentul transmis de Grupul de Comunicare Strategică, pe site-ul oficial stirioficiale.ro. , sub forma unui Q&A (n.red. întrebări și răspunsuri).

Reguli privind părăsirea domiciliului de către copii. Foto: Sharon McCutcheon/ Unsplash
Reguli privind părăsirea domiciliului de către copii. Foto: Sharon McCutcheon/ Unsplash

Astfel, deplasările minorilor care nu au împlinit încă vârsta de 16 ani se va efectua sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. Oamenii legii transmit că aceste deplasări ale persoanelor sub 18 ani trebuie să fie limitate pe cât de mult posibil.

8. Întrebare: Este permisă circulația persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinței/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?

Răspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

O altă întrebare face referire la persoana care trebuie să semneze declarația persoanelor sub 18 ani.

9. Întrebare: Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

Declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Răspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.

Urmăriți Impact.ro și pe