Cine câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu sau Igor Dodon? Pro-europeana Sandu, dată învingător detașat

Mihai Roșoiu 15.11.2020, 21:15
Cine câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu sau Igor Dodon? Pro-europeana Sandu, dată învingător detașat

Maia Sandu și Igor Dodon au dat bătălia la capătul căreia vom afla câștigătorul alegerilor din Republica Moldova. Ce s-a petrecut în prima rundă a bătăliei prezidențiale a fost oarecum surprinzător. Nimeni nu se aștepta ca tânăra pro-europeană să încheie prima manșă pe prima poziție. Acum, lucrurile sunt puțin mai complicate. Este de așteptat o luptă crâncenă între cei doi pe 15 noiembrie, ziua în care frații noștri de peste Prut vor afla numele viitorului lider.

Update, 15 noiembrie, ora 21.15. Au apărut primele poll-uri după încheierea urnelor la al doilea tur de scrutin, cel decisiv. Sunt unele telefonice, iar conform sputnik.md, Maia Sandu este câștigătoarea categorică a celui de-al doilea tur de scrutin. Conform sursei sus-amintite, Sandu are peste 54 de procente, în timp ce candidatul pro-rus, președintele în exercițiu, Dodon, are doar peste 45%.  Rezultatele nu sunt încă oficiale, însă victoria Maiei Sandu poate fi posibilă din două cauze: prima, mobilizarea uluitoare a Diasporei basarabene, majoritatea pro-europeană și pro-românească, după cum se poate vedea aici. În plus, celălalt candidat cu legături la Moscova, Renato Usatîi, a afirmat clar că nu vrea ca alegătorii săi să pună ștampila pe Dodon în turul doi.

Maia Sandu sau Igor Dodon? Cine câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova?

Aproape toți analiștii politici de peste Prut anticipează un finiș la fotografie în alegerile prezidențiale. Dacă până acum, candidații apropiați Moscovei au defilat în cursele electorale, lucrurile par să se fi schimbat în mod esențial. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate a izbutit să răstoarne toate calculele hârtiei și să iasă câștigătoare în primul tur al scrutinului prezidențial. Maia Sandu a obținut un prim succes fragil în fața președintelui în funcție. Acest lucru este dătător de speranțe pe moldovenii care agreează o direcție europeană a țării, însă analiștii cred că misiunea ei nu va fi ușoară.

Maia Sandu este candidata creditata cu prima sansa la victorie
Maia Sandu este candidata creditata cu prima sansa la victorie

Într-un interviu acordat celor de la Sputnik, unul dintre specialiștii respectați în Republica Moldova crede că soarta alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este decisă. În opinia lui Victor Juc, Igor Dondon are puține șanse de a recupera și a se revanșa în lupta electorală ce se va încheia pe 15 noiembrie:

„ În turul doi, Maia Sandu are o rezervă destul de bună, circa 100 de mii de voturi. Ele vor veni de la Țîcu, Chirtoacă, Năstase și Deliu. Însă, mai este și Renato Usatîi. Acesta a acumulat un scor foarte bun. În jur de trei pătrimi din electoratul primarului de Bălți ar putea să voteze pentru Maia Sandu. Nu cred că Igor Dodon are șanse să se revanșeze în turul doi”, a spus politologul.

Votanții din Rusia ar putea schimba soarta alegerilor din Republica Moldova

Juc crede că dacă nimic nu se va întâmpla în timpul rămas până la alegeri, Maia Sandu va deveni președinte. Ipoteza lui Juc nu este împărătșită de alți specialiști de la Chișinău.

Avocatul Pavel Midrigan, conferențiar universitar la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, crede că situația nu e clară. Părerea lui Midrigan a vorbit pentru aceeași sursă despre șansele celor doi candidați ajunși în turul al doilea.

Igor Dodon trebuie sa recupereze diferenta ce-l desparte de Sandu
Igor Dodon trebuie sa recupereze diferenta ce-l desparte de Sandu

„Pentru Dodon voturile ar putea să vină din partea Partidului Șor, vreo 5 procente. Jumătate din votanții lui Renato Usatîi ar putea să voteze pentru el. În aceste condiții, deja Dodon o ajunge din urmă, după numărul de voturi, pe Maia Sandu”.

Avocatul continuă raționamentul și crede că Maia Sandu nu se poate baza sută la sută pe electoratul lui Usatîi. Pentru că locuitorii din Bălți sunt rusofoni în proporție de 50 de la sută,  Acest lucru nu îi dă speranțe lui Dodon, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Cine câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu sau Igor Dodon? Este o întrebare la care vom afla răspunsul final pe 15 noiembrie 2020. Atunci, moldovenii vor merge din nou la urne și își vor alege viitorul pentru următorii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe