Cine are voie să intre în instituțiile publice fără certificat verde. Alte exceptări stabilite de CNSU

Iancu Andreea, Ana Ionescu 25.10.2021, 14:18
Cine are voie să intre în instituțiile publice fără certificat verde. Alte exceptări stabilite de CNSU

Începând de astăzi, autoritățile au instituit noi măsuri restrictive, în contextul numărului ridicat de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Astfel, specialiștii și reprezentanți ai mai multor instituții-cheie ale statului au hotărât să aplice, pe lângă obligația de a purta mască de protecție în orice spațiu, închis și deschis deopotrivă, și măsura prezentării certificatului verde. Acest act atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală și va fi necesar de astăzi pentru accesul în mai multe instituții publice și private. Cu toate acestea, există excepții de la regulă, CNSU stabilind cine are voie să intre în instituțiile publice fără certificat verde. Iată mai multe detalii.

Cine poate intra în instituțiile publice fără certificat verde

Membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-au întrunit astăzi, 25 octombrie 2021, într-o ședință, în urma căreia au adoptat Hotărârea nr. 94, care vizează măsurile suplimentare ce se aplică pe durata stării de alertă și sunt menite să prevină și să combată efectele pandemiei de Covid-19. Acestea vin să completeze decizia care a intrat în vigoare deja de luni, și prin care se instituie obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în mai multe instituții, atât publice cât și private.

Astfel, accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permis exclusiv persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. De la această regulă sunt exceptate farmaciile din afara centrelor comerciale și benzinăriile. De asemenea, exceptarea de la măsura prezentării certificatului verde pentru accesul în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid se aplică următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului, se arată în hotărârea CNSU.

Cine poate să intre în instituțiile publice fără certificat verde
Noile excepții de la regula prezentării certificatului verde pentru accesul în diferite instituții

Cine are voie să intre în centrele comerciale fără dovada vaccinării

Pentru a putea avea acces în mall-uri sau alte centre comerciale asemănătoare, românii trebuie să prezinte începând de astăzi certificatul verde spre a fi verificat la intrare. Cu toate acestea, hotărârea CNSU de luni, 25 octombrie, stabilește și câteva excepții de la regulă. Iată cine sunt cei care au voie să intre în centrele comerciale fără certificat verde.

Exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile se aplică pentru:

a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului, mai precizează textul hotărârii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...