Cine are dreptul să te amendeze dacă nu porţi mască de protecţie în metrou. Puţini călători ştiu acest lucru

Badea Violeta 05.01.2022, 12:22
Cine are dreptul să te amendeze dacă nu porţi mască de protecţie în metrou. Puţini călători ştiu acest lucru

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis astăzi, 5 ianuarie, noi restricții, pentru a limita valul cinci al pandemiei de coronavirus. Astfel, autoritățile au hotărât ca masca de protecție de tip medical sau FFP2 să fie folosită în toate spațiile publice închise și deschise. În urma acestei decizii, Metrorex a transmis un comunicat prin care îi informează pe călători despre acestă măsură. Tototdată, compania anunță cine are dreptul să dea amenzi dacă nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară.

Cine te poate sancționa dacă nu porți mască în metrou

Potrivit comunicatului transmis de Metrorex, agenţii de pază de la metrou au obligativitatea de a verifica purtarea corectă de către călători a măştilor de protecţie şi de a-i atenţiona atunci când este cazul, dar sancționarea contravenţională a celor care nu respectă această regulă se face doar de către organele de ordine publică.

„Agenţii de pază au obligativitatea de a verifica purtarea corectă a măştilor de protecţie şi de a atenţiona călătorii atunci când este cazul.

(…) Însă, sancţionarea contravenţională a celor care nu respectă regulile de prevenţie se face doar de către organele de ordine publică.

Cetăţenii pot face un apel civic către ceilalţi călători la respectarea măsurilor, inclusiv cu sesizarea organelor de ordine publică abilitate (Jandarmeria şi/sau Poliţia Metrou)”, se arată în comunicatul Metrorex.

Cine te poate amenda daca nu porti masca la metrou
Cine te poate amenda daca nu porti masca la metrou

Compania arată că mulţi călători nu respectă măsura

Reprezentanții Metrorex spun că foarte mulți călători nu țin cont de restricții. Potrivit acestora, cei mai mulți dintre ei renunță la masca de protecție după ce au urcat în tren sau nu o poartă corespunzător. Amintim că aceasta trebuie să acopere gura și nasul.

„Din nefericire, în urma măsurilor de relaxare a restricţiilor, mulţi călători tind spre nepurtarea măştii sau purtarea necorespunzătoare a acesteia. Odată trecuţi de filtrul de control de la turnicheţi, sau urcaţi în tren, îşi dau jos masca de protecţie.

Pe de altă parte, comportamentul călătorilor în mijloacele de transport în comun trebuie să se supună şi regulilor de politeţe şi responsabilitate civică. (…) Măsura obligativităţii purtării măştii de protecţie a fost instituită odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, prin Hotărârea nr 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Fiecare cetăţean are obligaţia respectării măsurilor impuse, inclusiv a purtării măştii de protecţie în mijloacele de transport public, nerespectarea acestora conducând la sancţionarea contravenţională de către organele de ordine publică, în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, precizează compania în comunicat.

Tototdată, Metrorex anunță că depune toate eforturile pentru a preveni și limita răspândirea infecției cu SARS-CoV-2 și face un apel la cetățeni să dea dovadă de respect și responsabilitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...