Cine ar putea să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Numele la care nimeni nu se mai aştepta

Stan Filon 17.07.2022, 17:02
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Numele la care nimeni nu se mai aştepta

Mulți se întreabă cine ar putea să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis la Cotroceni, în condițiile în care niciun politician nu pare a fi în grațiile populației. Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan a realizat recent o analiză a posibililor candidați la alegerile prezidențiale din România și a spus care ar putea fi numele care se vor confrunta în campania electorală. Unele nume sunt figuri noi pe scena politică din România, pe când altele sunt chiar foști candidați la președenție.

Cine ar putea să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis la Cotroceni

Așadar, partidele politice încearcă să găsească candidați potriviți pentru funcția de președinte al României. Fiecare își va face propriile sondaje de opinie pentru a fi reprezentați de cele mai puternice nume din partid, care ar avea șanse reale să câștige alegerile prezidențiale din 2024. Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan a făcut o analiză a scenei politice și a vorbit despre eventualii candidați pe care el îi vede în înfruntarea pentru Palatul Cotroceni. A vorbit atât de reprezentantul PNL, cât și de cel de la PSD care s-ar putea înscrie în cursa prezidențială.

„Mi-e greu, nu ştiu ce să vă spun. Sigur că e președintele partidului, se bucură la ora actuală de încrederea cea mai mare din partid. Deci, în mod normal, dacă partidul se hotărăşte să aibă un candidat din rândul membrilor Partidului Naţional Liberal, altul cu forţa competitivă a domnului Ciucă, nu avem”, a declarat Theodor Stolojan la Prima TV. Întrebat dacă Nicolae Ciucă va rezista măcar în fruntea PNL până la alegeri, iată ce răspuns a oferit: „Este corect, dar cred că va deveni preşedintele Senatului domnul Ciucă în momentul în care nu va mai fi prim-ministru. Nu uitaţi că undeva din octombrie-noiembrie anul viitor se intră în campanie, deja e campania locală, deci nu mai are timp de a schimba preşedinţii şi de a schimba structuri şi aşa mai departe. Partidul trebuie să fie deja în tranşee pentru campanie”, a completat Stolojan.

Cine ar putea sa il inlocuiasca pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Numele la care nimeni nu se mai astepta
Theodor Stolojan (foto) a spus cine ar putea sa il inlocuiasca pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Numele la care nimeni nu se mai astepta

Pe cine vede candidat din partea PSD

De la social-democrați, Theodor Stolojan consideră că Mircea Geoană ar avea acum destule atuuri pentru a reprezenta din nou partidul în cursa pentru Palatul Cotroceni, după ce a ocupat o funcție foarte înaltă în NATO. Recunoaște însă că are unele slăbiciuni și face referire la momentul în care Mircea Geoană s-a întâlnit în plină campanie electorală cu Sorin ovidiu Vântu, lucru care l-a făcut să piardă alegerile în fața lui Traian Băsescu.

„Mircea Geoană, după părerea mea, are foarte multe atuuri acum, în sensul de a îndeplini această funcţie, multe contacte, multe relaţii. Problema cu el, după cum ştiţi, e legată de comportamentul lui. Adică, te întâlneşti cu fel de fel de interlopi când tu eşti în campanie. Deci ăsta-i semnul mare de întrebare vizavi de domnul Geoană, adică relaţiile lui, în ce măsură e dispus să alunece în anumite relaţii care n-au ce căuta pentru politician”, a explicat Stolojan.

Dar ce spune Theodor Stolojan legat de ultimele zvonuri privind o eventuală candidatură a Laurei Codruța Kovesi la prezidențiale? Ei bine, fostul președinte de partid spune că PNL nu va susține un candidat din afara partidului, deși recunoaște meritele fostului procuror general al DNA.

„Deşi foarte mulţi o critică, eu totuşi vreau să vă spun şi folosesc acest prilej să vă spun foarte limpede că în România sunt doi oameni care au creat două sisteme publice care au fost performante la un anumit moment dat. Sigur, ulterior pot interveni diferite analize. Unul este Raed Arafat, care a creat sistemul SMURD şi care e atacat pe toate părţile de fel de fel de oameni care n-au creat nimic. Raed Arafat a creat un sistem pe care toată lumea îl vede că funcţionează. Când ai un accident de circulaţie, e acolo şi salvează vieţi. Eu ştiu de unde a pornit Raed Arafat, a pornit de la Târgu Mureş, acolo a creat prima unitate SMURD. Al doilea este doamna Laura Codruţa Kovesi.

Pe vremea ei DNA-ul era activ. Sigur că au apărut, ca în orice sistem, fel de fel de ciuperci otrăvitoare, gen la Ploieşti, gen nu ştiu unde, dar pe fond sistemul era funcţional. (…) Nu cred că PNL-ul e dispus să susţină un om care vine acum din afara PNL-ului. PNL-ul a învăţat câteva lecţii deja din parcursul lui”, a mai spus Stolojan.

Cu toate acestea, Laura Codruța Kovesi, care este în prezent procurorul General la Parchetul European, a declarat că nu este dispusă să candideze la președenția României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...