Cine ar fi ucigașii președintelui din Haiti. Doi americani sunt printre cei 17 reținuți

Nicu Stan 09.07.2021, 16:46
Cine ar fi ucigașii președintelui din Haiti. Doi americani sunt printre cei 17 reținuți

Cine ar fi ucigașii președintelui din Haiti. Doi americani sunt printre cei 17 reținuți. Restul ucigașilor ar fi din columbia. Amănunte, în articolul de mai jos.

Cine sunt, de fapt, asasinii președintelui Jovenel Moise. Ce se întâmplă acum în Haiti

S-a aflat cine ar fi ucigașii președintelui din Haiti. Doi americani se numără printre cei 17 bărbați reținuți. Conform Euronews, se pare că doi cetățeni americano-haitieni se numără printre cei 17 bărbați reținuți în urma anchetei privind asasinarea președintelui din Haiti, Jovenel Moise.

De asemenea, Leon Charles, șeful poliției naționale din Haiti, a anunțat că celelalte 15 persoane ar fi din Columbia, iar șase dintre ei sunt foști militari, conform informațiilor primite de la guvernul columbian.

Jovenel Moise a fost asasinat in propria casa
Jovenel Moise a fost asasinat in propria casa

Asasinii, aduși în fața justiției

”O să-i aducem în fața justiției”, a spus șeful poliției în timpul conferinței de presă, în timp ce cei 17 bărbați suspecți încătușați stăteau pe podea, în apropiere.

Leon Charles a adăugat că alte trei persoane au fost ucise în asasinatul președintelui și că poliția încă mai căuta opt suspecți.

Columbia cooperează pentru descoperirea tuturor vinovaților

Guvernul columbian nu a dezvăluit identitatea suspecților despre care se crede că sunt foști soldați, însă a ordonat armatei și poliției naționale să coopereze în ancheta aflată în curs în Haiti.

”S-a format o echipă cu cei mai buni anchetatori… urmează să trimită date, informații financiare care sunt deja colectate, la Port-au-Prince”, a spus generalul Jorge Luis Vargas Valencia, șeful poliției naționale din Columbia.

SUA a luat la cunoștință de situația din Haiti

De asemenea, între timp, Departamentul de Stat al Americii a declarat că este la curent cu informațiile conform cărora cetățeni americano-haitieni se află în custodie.

Cetățenii americano-haitieni au fost identificați de oficialii fin Haiti ca fiind James Solages și Joseph Vincent. James Solages are 35 de ani și este cel mai tânăr dintre suspecți, în timp ce cel mai în vârstă are 55 de ani, arată un document pus la dispoziție de un ministru haitian, Mathias Pierre. Acesta nu a furnizat, însă, mai multe informații cu privire la cei reținuți.

Cine este James Solages, unul dintre reținuți

James Solages este descris ca fiind un ”agent diplomatic autorizat”, politician în ascensiune și coordonator al unei organizații caritabile pe care a înființat-o în anul 2019, în sudul Floridei, pentru a ajuta oamenii din orașul de coastă haitian- Jacmel. De asemenea, pe pagina sa de pe site-ul organizației de caritate, James Solages spune că a lucrat anterior ca bodyguard la ambasada canadiană din Haiti.

Pe de altă parte, departamentul de relații externe al Canadei a emis o declarație în care arată James Solages a fost ”angajat pe perioadă determinată ca gardă de corp de rezervă” la ambasada sa.

Președintele a fost asasinat în propria locuință

Asasinatul care a avut loc miercuri a fost comis de mai mulți oameni înarmați și s-a soldat cu asasinarea președintelui Jovenel Moise în reședința sa privată. De asemenea, soția președintelui a fost grav rănită și în prezent se află în spital. După atac, premierul interimar Claude Joseph a declarat stare de asediu în Haiti.

Haiti este cea mai săracă țară din America, este o țară cu multe conflicte violente armate, iar de curând s-au înregistrat mai multe proteste împotriva guvernării autoritare.

Opoziția vroia ca Jovenel Moise să-și dea demisia

Jovenel Moise conducea prin decret de mai bine de un an țara, pentru că nu organizase alegeri, iar opoziția i-a cerut să demisioneze în ultimele luni. Premierul spunea pentru Associated Press că alegerile programate pentru acest an ar trebui să se desfășoare chiar și în urma a ce s-a întâmplat.

În ciuda asigurărilor premierului că ordinea va fi instaurată în Haiti, există confuzie cu privire la cine ar trebui să preia controlul și o neliniște larg răspândită în rândul populației.

În Capitala Haiti străzile sunt goale

Străzile în mod normal aglomerate din capitala Port-au-Prince sunt acum pustii. De asemenea, au fost auzite împușcături sporadice în depărtare, iar  mijloacele de transport circulă foarte rar. În plus, multe mici afaceri au fost închise temporar.

Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în Statele Unite, a anunțat că asasinatul ”a fost efectuat de mercenari străini și ucigași profesioniști – bine coordonați” și că aceștia erau mascați ca agenți americani antidrog DEA.

Urmăriți Impact.ro și pe