De-a lungul timpului au existat mai multe investigări și informații despre cine a inventat berea. Dar nici acum nu se știe sigur, deoarece nu există informații concrete despre prima fabricare a aceste băuturi. Totodată, o legendă veche scoate la iveală cine a fost de fapt primul consumator de bere.
În momentul de față berea este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice în toată lumea. Aceasta are în jur de 5% alcool și este fabricată din patru ingrediente naturale, precum drojdie de bere, malț, hamei și apă. Totodată, nu se știe cu exactitate cine a inventat berea, dar pe site-ul berariiromaniei.ro, se arată că berea și-a făcut apariția cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, după ce s-a udat o bucată de pâine care a declanșat procesul de fermentare. Cea mai veche scriere a Sumerului, ”Epopeea lui Ghilgameș”, îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică, care ar fi băut această băutură.
”Există legende conform cărora fabricarea berii reprezintă un pas important în evoluţia omenirii. Cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgameş”, îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică, ospătându-se cu bucate alese şi sorbind din lichidul amărui. ”Mânca până se sătura, bea lapte şi cupe de bere…”, intrând astfel în lumea oamenilor. De altfel, faimoasa “lună de miere” îşi are rădăcinile în obiceiul sumerienilor de a da tinerilor căsătoriţi bere îndulcită cu miere cât să le ajungă o lună”, se arată în sursa citată de mai sus.
În urma săpăturilor realizate în secolul XX de către francezi în vechea Mesopotamia, vestul Iranului de astăzi, arată cum era de fapt consumată berea și cum se fabrica în urmă cu peste 3.500. Potrivit informațiilor, berea era pusă în ulcioare enorme acoperite cu plăci de ceramică, iar băutura alcoolică se consuma cu un pai special. Totodată, taxa pe bere ar fi fost introdusă de Cleopatra care voia să construiască piramide, iar pentru asta avea nevoie de mai mulți bani. Așadar, atunci a fost introdus și primul impozit pe această băutură. Egiptenii au învățat ulterior să își fabrice singuri berea, după ce au procurat-o din Babilon.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”În timpul săpăturilor din oraşul Suza au fost descoperite în subsolurile caselor vase mari din lut, de formă sferică. Aceste ulcioare enorme de bere erau acoperite cu plăci din ceramică cu o gaură în mijloc, prin intermediul căreia era extrasă berea. Alternativ, în gaură se introducea un pai special prin care berea era băută nemijlocit. Se presupune ca berea era băută prin pai din cauză ca pe fundul vasului se depuneau sedimente în cantităţi mari. Se pare ca berea din acele vremuri era asemănătoare unei grăsimi groase, de culoare întunecată, fără să conţină o cantitate mare de alcool însă foarte hrănitoare. Datorită gustului deosebit, ea ocupa un loc important în dieta oamenilor”, se arată pe site-ul citat de mai sus.