Cine a fost primul român în Parlamentul European. S-a întâmplat mult înainte de Revoluție

Raluca Juncu 02.07.2020, 15:34
Cine a fost primul român în Parlamentul European. S-a întâmplat mult înainte de Revoluție

Anii comunismului din România nu au îngrădit cu totul curajul unor oameni de a o lua de la capăt și de a lăsa în urmă conținuturi culturale valoroase. În vremea regimului abuziv al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, un român reușește să fugă din țară și să intre ulterior în Parlamentul European.

Reziliența românească

George Ciorănescu s-a născut pe 19 martie 1918 și provine dintr-o familie de intelectuali români de calibru. A fost un jurnalist, prozator și publicist care și-a îndreptate atenția încă de timpuriu asupra ideii de Europă unită. La 28 de ani susține la Cluj teza de doctorat intitulată „Românii și ideea federalistă”, prin care demonstra vocația europeană a țării sale.

Contextul politic și ideologic de la acea vreme a reprezentat un impediment pentru intelectualii români, motiv pentru care, un an mai târziu, în 1947, George Ciorănescu fuge la Paris, unde devine membru marcant al Fundației Regale Universitare Carol I din Paris).

Cea mai mare parte a vieții și-o trăiește în exil, fie la Paris, fie la Munchen. În primii ani de exil a fost animator în numeroase cenacluri și reviste literare ale vremii.

Perioada postebelică aduce în atenție mai multe personalități marcante din sfera politică, economică care s-au reunit pentru a crea prima formă de Europă unită- Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), inițiativă premergătoare a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană.

Pe 10 September 1952 se pun bazele primului Parlament European, în care, doi an mai târziu avea să fie inclus pe lista deputaților și George Ciorănescu.

În 1955, Ciorănescu debutează la jurnalist la postul de radio „Europa Libera” din München (unde în perioada 1965-1970 va funcționa ca director-adjunct al departamentului românesc). Peste mai bine de un deceniu preia conducerea revistei „Apoziția”, din Munchen, iar în 1984 devine membru al Mișcării Federaliste Europene.

Unit alături de alți luptători de rezistență, George Ciorănescu se implică în lupta pentru dărâmarea regimelor totalitare din Europa, printr-o serie de conferințe în care subliniază importanta democrației, a independenței și a exprimării libere.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe