Cine a fost primul român care a dat Bacul în țara noastră. Examenul era complet diferit atunci

Badea Violeta 17.06.2022, 13:22
Cine a fost primul român care a dat Bacul în țara noastră. Examenul era complet diferit atunci

Bacalaureatul este unul dintre cele mai dificile și mai importante examene de depășit de către un elev. Acesta se susține la finalizarea cursurilor de liceu, la mai multe dicipline de învățământ. De-a lungul anilor, examenul maturității, așa cum i se mai spune, s-a tot modificat, însă puțini sunt cei care știu cum arăta acesta atunci când a fost introdus. Iată și cine a fost primul român care l-a susținut în țara noastră!

Când a fost introdus Bacalaureatul în România

Bacalaureatul a apărut pentru prima oară în Franța, fiind introdus printr-un decret de Napoleon Bonaparte, la data de 17 martie 1801. Astfel, au fost puse bazele învățământului modern în această țară.

Mai târziu, acest examen important a fost introdus și în țara noastră. Se întâmpla în anul 1925. Cel care a adus Bacul în România a fost Constantin Anghelescu, un important politician, medic și profesor universitar român din perioada interbelică.

Primul examen de Bacalaureat din România cuprindea două sesiuni, una de vară și una de toamnă. La vremea aceea, rata de promocare a examenului a fost de 50%, mai exact din 30 de elevi înscriși, au reușit să promoveze doar 15.

Se spune că în acea perioadă, elevii se temeau mai mult de probele orale decât de cele scrise. Candidații trebuiau să susțină trei examene scrise, iar fiecare dintre probe era eliminatorie. Pentru a nu exista nereguli în timpul susținerii examenului existau comisii numite de minister, fiecare având câte șapte membri.

La acea vreme, materiile principale erau limba și literatura română, istoria românilor, geografia României, instrucția civică și o limbă modernă (la alegere). Acestora li se adăugau și alte două materii speciale, în funcție de liceul dorit. La acel moment, liceul era foarte greu de absolvit, iar examenul de Bacalaureat era unul extrem de dificil.

Mircea Eliade s-a numarat printre primii elevi din Romania care au sustinut Bacul
Mircea Eliade s-a numarat printre primii elevi din Romania care au sustinut Bacul

Primul elev care a susținut Bacul în România

Printre priimii elevii care au avut șansa să susțină primul examen de Bacalaureat de pe teritoriul României a fost nimeni altul decât Mircea Eliade, cel ce avea să devină unul dintre cei mai importanți scriitori români.

„Nimeni nu știe ce se va petrece precis la Bacalaureat. Profesorii și-au pierdut calmul, băieții sunt înspăimânți. În loc de comisia amabilă, aleasă din profesorii liceului, cu care am copilărit și care ne cunosc, vom întâlni comisii severe, care ne vor cântări în trei minute, definindu-ne suficienți sau insuficienți pentru Universitate”, a precizat Mircea Eliade în cartea autobiografică „Romanul adolescentului miop”.

Urmăriți Impact.ro și pe