Cine a fost John le Carré și de ce i se spunea ”tatăl spionilor”

Daria Petrescu 15.12.2020, 12:38
Cine a fost John le Carré și de ce i se spunea ”tatăl spionilor”

John le Carré a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de ficțiune. Acesta a fost un spion care și-a transpus realitatea în ficțiune, devenind unul dintre cei mai apreciați scriitori de literature, despre spionaj. John le Carré a murit sâmbătă de pneumonie, la vârsta de 89 de ani. Cel care a anunțat Trista veste a fost agentul său. Iată cine a fost John le Carré și de ce i se spunea ”tatăl spionilor”.

Detalii din viața lui John le Carré, ”tatăl spionilor”

David Cornwell, cunoscut în lume sub numele de John le Carre a murit după o scurtă suferință, în Cornwall, sud-vestul Angliei.

Le Carre a lucrat pentru serviciul de informaţii din UK înainte de a-şi transofmra experienţa în ficţiune.

Două lucrări importante de-ale sale sunt ”Tinker, Tailor, Soldier Spy” şi ”The Spy Who Came in from the Cold.”

John le Carre a definit pentru milioane de cititori ambiguităţile morale ale bătăliei dintre Uniunea Sovietică şi Occident. De asemenea, a contestat ipotezele occidentale despre Războiul Rece.

Gestul său a modelat percepţiile populare occidentale asupra rivalităţii dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite. Asta a dominat a doua jumătate a secolului XX.

Un alt roman important scris de acesta a fost „A Looking Glass War”, în 1965. Aici a descris războiul rece rece ca fiind fără eroi.

Morala era fie de vânzare, fie dispusă la trădare de către maeştrii spioni din Moscova, Berlin, Washington şi Londra.

Le Carre a fost creditat de Oxford English Dictionary prin introducerea unor termeni de spionaj precum „cârtiţă” (mole) în engleza populară. La un moment dat, spionii britanici au fost supărați că Le Carre a descries serviciul secret de informaţii MI6 ca fiind incompetent, nemilos şi corupt, dar i-au citit romanele.

George H. W. Bush şi fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher au fost fanii celebrului scriitor .

Cine a fost John le Carré

-s-a născut pe 19 octombrie 1931 în Dorset, Anglia. La vârsta de 17 ani, Cornwell a părăsit Şcoala Sherborne

– în 1948 pentru a studia limba germană la Berna, Elveţia, unde a intrat în atenţia spionilor britanici.

-Le Carre a predat limbi străine la Eton College, cea mai exclusivistă şcoală din Marea Britanie.

– a lucrat la MI5 din Londra înainte de a se muta în 1960 în Serviciul Secret de Informaţii

– Cornwell a luptat la Bonn pe unul dintre cele mai dure fronturi ale spionajului Războiului Rece: Berlinul anilor 1960.

– Carre s-a dedicat scrisului şi cea mai mare trădare din istoria informaţiilor britanice i-a oferit materiale pentru o capodoperă

– trilogia  începe cu romanul din 1974 „Tinker Tailor Soldier Spy”

„Cred că este un film grozav”

„Ceea ce m-a convins a fost talentul bărbatului, ceea ce m-a convins a fost„ Oraşul lui Dumnezeu ”, filmul pe care îl făcuse înainte, precum şi convingerea sa despre subiectul pe care urma să-l lucrăm şi are un cineast minunat în Cesar (Charlone).

Am avut, după părerea mea, un scenarist de minune durabil şi excelent în Jeffrey Caine, acesta este doar fumatul pasajului proverbial, este convingerea mea. Cred că este un film grozav” , a spus JOHN LE CARRE, despre filmul The Constant Gardner.

Urmăriți Impact.ro și pe