Cine a fost în juriul de la Eurovision România, de fapt. Ţara noastră a acordat 12 puncte Republicii Moldova

Stan Filon 16.05.2022, 15:44
Cine a fost în juriul de la Eurovision România, de fapt. Ţara noastră a acordat 12 puncte Republicii Moldova

Acum s-a aflat cine a făcut parte din juriul de la Eurovision România, dar și ce a fcut TVR 1 în scandalul privind voturile acordate în noaptea decernării popularului trofeu. Anul acesta, âștigătoarea Eurovision 2022 a fost trupa care a reprezentat Ucraina, însă la scurt timp a izbucnit un scandal monstru și s-a spus că votul a fost măsluit. În plus, se pare că punctele acordate de România Republicii Moldova au ajuns, de fapt, la ucraineni.

Iată cine a fost în juriul de la Eurovision România, de fapt

Televiziunea Publică a emis un comunicat oficial pentru a face lumină, cât de cât, în scandalul de la Eurovision 2022, în care se pare că este implicată și România. Reprezentanții TVR au specificat faptul că au cerut un punct de vedere oficial de la organizatorul Eurovision de anul acesta.

Iată comunicatul TVR:

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Iata cine a fost in juriul de la Eurovision Romania, de fapt
Iata cine a fost in juriul de la Eurovision Romania, de fapt. Printre acesta se numara si Ovi (foto), care a spus ce s-a intamplat

„Au fost identificate anumite modele de vot neregulate”

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar).

Juriul din România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova, la Eurovision, iar reprezentanţii televiziunii publice solicită explicaţii organizatorilor privind înlocuirea notelor cu „un ‘substitut’ calculat într-un mod netransparent”, precizează comunicatul.

Jurații din România au votat cu o seară înainte de marea finală

Juriul României la Eurovision a fost format din: Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeş şi Mihai Pocorschi. Punctajul acordat de juriul României concurenţilor din finală Eurovision 2022 a fost următorul: Moldova-12 puncte, Grecia-10 puncte, Polonia-8 puncte, Olanda-7 puncte, Azerbaidjan-6 puncte, Australia-5 puncte, Italia-4 puncte, Spania-3 puncte, Finlanda-2 puncte şi Lituania- un punct.

Ovi, unul dintre jurații de la TVR a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro exact cum a stat treaba. Acesta a mărturisit că juriul a votat cu o seară înainte de marea finală, astfel că a aflat, ulterior, despre acuzațiile aduse de către EBU către cele 6 țări. De asemenea, artistul a specificat că a acordat un punctaj maxim către Moldova. Vedeți întregul interviu AICI!

În plus, TVR subliniază că prezentatoarei Eda Mărcuş nu i-a fost permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către European Broadcasting Union (EBU), iar votul juriului României a fost anulat de către EBU. Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestră, a câştigat Eurovision 2022 cu piesa „Ştefănia”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...