Cine a avut prima mașină din România. Numele lui este legat de un cimitir celebru

Rădulescu Valentin 19.09.2020, 14:04

În România oamenii au circulat pentru multă vreme cu căruța, lucru care se mai practică și în prezent în unele zone defavorizate. În anii 80 însă, oamenii nici nu își imaginau apariția unei mașini pe străzile din București, iar acest lucru a fost o surpriză uriașă pentru locuitori. Cine a adus prima mașină în România și ce marcă era aceasta?

Cine a adus prima mașină în România?

Anul 1889 este unul foarte important pentru istoria României. Atunci a intrat în țară primul vehicul care a circulat pe străzile din București. Acesta a fost achiziționat de baronul Barbu Bellu și era un Peugeot cu patru locuri. Automobilul avea un motor de 4 CP, iar apariția sa pe străzile din București a fost cu adevărat o noutate la aceea vreme, ținând cont de faptul că în Europa erau doar câteva zeci de mașini.

Ce este drept, mașina nu mergea foarte repede, aceasta având o viteză maximă de doar 18km/h, iar transmisia se făcea pe lanț, exact ca la bicicletă. Totodată, era convenabil deoarece avea patru locuri, iar aceasta a intrat în folclorul mioritic ca fiind prima trăsură fără cai din România.

„Domnilor, aş vrea să vă cer povăţuiala într-o istorioară ce nu-mi dă pace de niscavai vreme. Vreţi să urcăm puţin la loc cu linişte? Aş vrea să mă consultez cu înţelepciunile voastre. La Paris, domnii Armand Peugeot şi Leon Serpollet au creat un fel de trăsură cu motor, automobil îi spun ei. Doresc să aduc această invenţie aici, la Bucureşti, dar nu ştiu ce-ar spune oamenii. Să nu crează că voiu a epata, într-o urbe în care mulţi sunt nevoiaşi”, așa își motiva Bellu dorința de a achiziționa prima mașină din România.

Cine a avut prima mașină din România. Numele lui este legat de un cimitir celebru
Cine a avut prima mașină din România. Numele lui este legat de un cimitir celebru

Care este legătura dintre Barbu Bellu și cimitirul Bellu?

Barbu Bellu a trăit între anii 1825-1900 și a fost un baron român de origine aromână. Acesta a îndeplinit funcțiile de ministru al culturii și al justiției. Barbu Bellu a devenit cunocut mai ales pentru faptul că a donat un teren Sfatului Orășenesc, pe care a fost înființat mai apoi cimitirul Bellu din București. La aceea vreme terenul avea 15 hectare, iar în prezent a ajuns să măsoare 28 de hectare.

Barbu Bellu s-a stins din viață în anul 1900, pe vremea când acesta se afla la vârsta de 75 de ani. Pe atunci, multe ziare au scris „Se stinse Baronul Bellu, cel cu automobelu”.

Urmăriți Impact.ro și pe