„Cincizeci” sau „cinzeci”, care este varianta corectă? Răspuns la întrebarea-capcană

Cătălina Burghelea 11.10.2021, 11:12
„Cincizeci” sau „cinzeci”, care este varianta corectă? Răspuns la întrebarea-capcană

Toată lumea face greșeli gramaticale. Din grabă sau neatenție, ajungem să pronunțăm anumite cuvinte în mod eronat. Mai grav este atunci când persistăm în greșeli gramaticale, fără să conștientizăm că nu ne exprimăm corect. Un astfel de exemplu este numeralul „cincizeci”, pe care mulți îl pronunță „cinzeci”. Cât de corect este în limba română?

Cum este corect: „cincizeci” sau „cinzeci”?

Spunem în grabă „cinspe” și „cinzeci”, în loc de „cincizeci” şi „cincisprezece”, însă este această exprimare corectă, din punct de vedere gramatical? Un specialist răspunde la întrebarea-capcană.

„CINCIzeci” sau „CINzeci”?, este una dintre acele dileme ale limbii române care unora le pot da mari bătăi de cap. Pentru că tot mai multă lume nu știe care este varianta corectă, lingvistul Ana Iorga face lumină în această problemă de exprimare.

Un specialist român are răspuns la întrebarea-capcană

În limba română, corectă este prima variantă, adică „cincizeci”. Totuşi, de multe ori spunem „cinzeci”. Iată ce părere are jurnalista Ana Iorga cu privire la exprimarea românilor.

„Ar fi logic să fie cincizeci, nu cinzeci, adică cinci, nu cin. Că e 18, 17. Dar apoi te gândeşti că nu e patrusprezece, ci paisprezece, nu e şasesprezece ci şaisprezece, deci poate e şi aici o formă prescurtată a lui cinci în interiorul numeralului compus.

Aşadar: „Cincizeci” sau „cinzeci”? Aceeaşi întrebare şi pentru cinsprezece: „Cincisprezece” sau „cinsprezece”?

Scriem corect: cincizeci şi cincisprezece. Deci numeralul cinci din interiorul formei compuse apare complet, scris chiar aşa.”, a precizat Ana Iorga, în cadrul rubricii sale „Pe cuvânt” de la Antena 3.

Când e corect să spunem şi „cincizeci”, şi „cinzeci”

În ceea ce privește pronunția, lingvistul român, care este și jurnalist la celebrul post TV amintit mai sus, spune că avem o libertate mai mare. Când e corect să spunem şi „cincizeci”, şi „cinzeci”?

„La pronunţie avem o libertate mai mare. Potrivit DOOM, e corect să spunem şi „cincizeci”, şi „cinzeci”, dacă rostim cu un tempo mai rapid.

La fel, putem spune şi „cincisprezece”, şi „cinsprezece” dacă rostim în fugă. E important asta, pentru că multă lume rosteşte „cinzeci şi cinsprezece” şi ai senzaţia uneori că e greşit. Nu, e permis.”, a continuat Ana Iorga.

Ana Iorga vine cu explicații utile

Celebra jurnalistă continuă cu explicațiile, spunând de ce nu e greșit să spui „cinzeci şi cinsprezece”.

„Şi cred că e permis pentru că e un context fonetic greu de rostit în discursul rapid: „cincisprezece” e o alăturare de sunete complicată şi de multe ori rostim simplificat, cinsprezece, atunci când nu spunem cinşpe.”, a detaliat vedeta Antena 3.

Ce alte numerale pronunţăm greşit foarte des

În cadrul aceleiași ediții de la Antena 3, jurnalista de profesie lingvist a dat alte două exemple de numerale pe care le pronunţăm greşit foarte des. Aproape zilnic facem această greșeală, fără să ne dăm seama că nu este corect în limba română.

„Şi dacă tot suntem aici, să notăm în trecere alte două numerale pe care le pronunţăm greşit foarte des: spunem şi scriem „optsprezece”, nu optisprezece sau optusprezece. La fel, e corect „şaptesprezece”, nu şaptisprezece.”, a punctat Ana Iorga.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...