SPECIAL

Cinci previziuni pentru următoarele șase luni pentru războiul din Ucraina. Ce s-ar putea întâmpla în conflictul ruso-ucrainean

Beatrice Dumitru 25.08.2022, 11:16
Cinci previziuni pentru următoarele șase luni pentru războiul din Ucraina. Ce s-ar putea întâmpla în conflictul ruso-ucrainean

Au trecut șase luni de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei și a trimis zeci de mii de soldați în țara vecină. Speranțele liderului de la Kremlin de a obține o victorie rapidă s-au spulberat, iar negocierile de pace s-au oprit. Ce urmează în conflcitul ruso-ucrainean? The Guardian a făcut o listă cu cinci previziuni pentru războiul lui Vladimir Putin în următoarele șase luni,

1. Războiul va dura, probabil, cel puțin un an, dar este în esență blocat și scade în intensitate

Au trecut șase luni de la începerea războiului, dar nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să oprească lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina dorește să ia înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să provoace durere nu doar adversarului său, ci și vestului. Moscova crede că iarna va fi un atu pentru ea.

Nu au mai existat negocieri între Rusia și Ucraina de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și în alte părți din teritoriile ocupate de ruși, la nord de Kiev. Dar mișcarea în primele linii a fost minimă de la căderea orașului Lisiciansk, la sfârșitul lunii iunie. Ambele părți luptă și par din ce în ce mai epuizate, notează The Guardian.

Cinci previziuni pentru următoarele șase luni pentru războiul din Ucraina. Ce s-ar putea întâmpla în conflictul ruso-ucrainean
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

2. Ucraina nu are mijloace de contraatac convenționale eficiente, în timp ce raidurile de gherilă sunt o modalitate prea optimistă pentru a duce Rusia în colaps

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, dar un înalt oficial de la Kiev a recunoscut în privat că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia pentru a organiza atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar, deși acest lucru va reduce eficiența invadatorului, este puțin probabil să se prăbușească și să cedeze Hersonul, așa cum au sperat unii oficiali ucraineni.

3. Rusia încă vrea să avanseze în Ucraina, dar este posibil să-și îndrepte atenția spre menținerea teritoriilor câștigate și anexarea lor

Rusia nu are un nou plan ofensiv în afară de bombardamente în masă, distrugerea orașelor, avansând încet-încet. Face acest lucru pentru că este eficient, dar și pentru a minimiza victimele, după ce a pierdut 15.000 de soldați până acum, conform unor estimări occidentale. Continuă să adopte această strategie în jurul orașului Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, în parte pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări Hersonul.

Este posibil ca Moscova să nu fi atins obiectivul fixat la începutul războiului, dar acum deține zone mari din teritoriul ucrainean în est și sud și vorbește despre organizarea de referendumuri pentru aderarea la Rusia. Cum vremea rece se apropie, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce are.

4. Iarna va grăbi o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru cine se va pregăti cel mai bine

Iarna este cea mai importantă în strategia pentru ambele părți. Ucraina este îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial responsabil cu problemele umanitare a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la doua milioane de oameni care vor trece granița în Polonia.

În schimb, rușii văd iarna ca pe o oportunitate. Ucraina se teme că Moscova îi va ținti rețeaua energetică, ceea ce agravează problema încălzirii și ar putea să oprească centrală nucleară Zaporojie. De asemenea, Rusia dorește să prelungească durerea vestului cu privire la costurile energiei și are toate pârghiile pentru a crește presiunea.

Totuși, primăvara ar putea fi momentul pentru noi atacuri și fiecare parte va dori să se pregătească pentru ceea ce probabil va fi un alt sezon de luptă.

5. Occidentul trebuie să decidă dacă vrea ca Ucraina să câștige sau doar să reziste și trebuie să ofere ajutor militar și umanitar pe măsura nevoii uriașe

Ucraina ar fi fost învinsă fără ajutorul militar occidental, dar, până acum, vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioane de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să treacă la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient material pentru a face acest lucru.

În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este foarte mare. De exemplu, nu există suficienți bani pentru reconstrucție și multe case de la nord-est și nord-vest de Kiev sunt ruine la cinci luni după ce rușii au plecat, cu oameni disperați care trăiesc în garaje sau alte structuri temporare.

Ucraina are un decalaj bugetar de cinci miliarde de dolari pe lună din cauza războiului, iar ajutorul și reconstrucția vor costa mult mai mult.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...