Cifre îngrijorătoare. 3 milioane de cazuri zilnice cu varianta Omicron la nivel global

Beatrice Dumitru 21.01.2022, 10:41
Cifre îngrijorătoare. 3 milioane de cazuri zilnice cu varianta Omicron la nivel global

Varianta Omicron a coronavirusului a dus la cifre record de cazuri în mai multe țări ale lumii. Noile infectări cu Omicron au crescut cu 20% la nivel global, într-o singură săptămână. În aceste condiții, OMS a avertizat că numărul mare de cazuri poate duce la noi variante, pe măsură ce virusul suferă mutații.

Peste 3 milioane de cazuri zilnice

Omicron a înlocuit rapid Delta ca variantă dominantă în toată lumea și se răspândește într-un ritm care nu s-a mai văzut de la începutul pandemiei de coronavirus. Pentru a lupta împotriva pandemiei, Austria a adoptat o lege privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toți adulții, devenind prima țară din Uniunea Europeană care a luat o astfel de măsură, care va intra în vigoare pe 4 februarie.

Peste 3 milioane de cazuri zilnice au fost înregistrate, în medie, la nivel mondial între 13 și 19 ianuarie, cifră care a crescut de peste cinci ori de la descoperirea variantei Omicron la sfârșitul lunii noiembrie, în Africa de Sud.

Cifre îngrijorătoare. 3 milioane de cazuri zilnice cu varianta Omicron în întreaga lume cu Omicron
Omicron a înlocuit varianta Delta.

Regiunile care se confruntă în prezent cu cele mai mari creșteri ale contaminării sunt Asia (385.572 de cazuri zilnice în ultimele șapte zile în medie, +68% față de săptămâna precedentă), Orientul Mijlociu (89.900 de cazuri zilnice, +57%) și America Latină/ Zona Caraibe (397.098 cazuri zilnice, +40%), informează Le Figaro.

Peste 5 milioane de decese la nivel global

Pandemia de Covid-19 a ucis cel puțin 5.563.359 de persoane în întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport întocmit de AFP din surse oficiale. Țările cu cele mai multe decese sunt Statele Unite (860.100), Brazilia (622.205), India (487.693) și Rusia (324.060). OMS estimează că bilanțul pandemiei ar putea fi de două până la trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nivelurile ridicate de infectare din întreaga lume vor duce, probabil, la noi variante pe măsură ce virusul suferă mutații.

„Auzim mulți oameni care sugerează că Omicron este ultima variantă, că se termină după asta. Și nu este cazul, deoarece acest virus circulă la un nivel foarte intens în întreaga lume”, declara Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic pentru Covid-19 al OMS.

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al Casei Albe, a precizat că este prea devreme pentru a prezice dacă Omicron va marca valul final al pandemiei.

Urmăriți Impact.ro și pe