Deoarece românii nu țin cont foarte mult de mediul înconjurător, care este oricum de expus la degajările de noxe, țara devine din ce în ce mai periculoasă. România se află pe primul loc în Europa cu cea mai mare rată a mortalității din cauza poluării. Avem dublu față de Suedia și Danemarca.
Românii sunt foarte expuși la moartea cauzată de de aerul poluat din țară. Aceștia pot muri direct, sau indirect din cauza cantității foarte mare de noxe emise. Un raport al Agenției Europene din domeniu, arată că unul din 5 decese în România ar putea fi din cauza cantității foarte mari de poluare. România se află în topul țărilor cu cele mai mari decese cauzate de noxe, reprezentând 19%, se arată potrivit stirileprotv.ro.
Țările care se află sub România sunt Bulgaria și Ungaria, a căror rată de deces este aproximativ aceeași ca cea din țara noastră. Țările din Vestul Europei, precum: Germania, Franța și Spania, au o rată de numai 11%. Suedia și Danemarca însă, sunt țările care înregistrează o rată de mortalitate de doar 10%, din cauza problemelor legate de mediu.
Mulți specialiști atrag atenția că rata mare de poluare poate creea forme severe pentru infecția cu Covid-19. Aceștia susțin că particulele toxice din aer pot conduce la apariția unor boli respiratorii, ceea ce face organismul uman mult mai vulnerabil în fața noului tip de virus.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Scade apărarea la nivelul cailor respiratorii. Orice infecţie cu care noi intrăm în contact este mult mai uşor de contractat, și evoluţia acelei afecţiuni poate să fie cu un grad de severitate mai mare. Dacă vorbim despre alte tipuri de poluare, cum ar fi poluarea acustică sau fonică, pe timp îndelungat aceasta duce la creşterea nivelul bazal al stresului ceea ce în mod direct determină o scădere a răspunsului imunologic”, a spus Valeriu Gheorghiță, infecționist din cadrul Spitalului Militar, potrivit sursei citate de mai sus.
Totodată, oficialii români susțin că într-o jumătate de an, vor fi montante stații noi de monitorizare pentru poluarea din aer. În așa fel se vor identifica cu exactitate locurile cu o cantitate foarte mare de noxe.
„Vom avea o hartă a Bucureştiului unde să ştim cu exactitate care sunt zonele cu probleme în timp real pentru că acum dacă avem un incident de poluare o să constatăm că până ne dăm noi seama, până înregistrează una dintre cele 8 staţii de monitorizare. Care uneori merg, alteori nu merg. În viitor o să avem 50 de noi puncte de măsurare numai pe particule”, a spus Mircea Fechet, secretarul de stat în Ministerul Meidului.