SPECIAL

Christine Valmy, românca devenită regina cosmeticelor la nivel mondial. A impresionat doi președinți ai SUA, dar nu a renunțat la obiceiurile de acasă

Dan Mlădinoiu 09.10.2022, 13:41
Christine Valmy, românca devenită regina cosmeticelor la nivel mondial. A impresionat doi președinți ai SUA, dar nu a renunțat la obiceiurile de acasă

Christine Valmy, esteticiana româncă de renume mondial. O regină a cosmeticelor care a cucerit America. Printre alții, valoarea i-a fost recunoscută de către doi președinți ai SUA.

O avere considerabilă, pe măsura muncii sale

Considerată, pe drept cuvânt, „fondatoarea cosmeticii moderne în România“, Christine Valmy, născută Cristina Xantopol, la 25 octombrie 1926, la Bucureşti, provenea dintr-o familie cu o situaţie materială bună. Au urmat ani de învățătură la Şcoala Ortodoxă Română, deţinută de Principesa Cantacuzino. În același timp a frecventat şi cursuri de cosmetică, iar ulterior, pe cele ale Facultăţii de Drept, însă le-a abandonat.

Încă de la 17 ani a început să lucreze ca esteticiană. În 1960, la 35 de ani, a emigrat în Grecia, apoi, după un an, în Statele Unite. Acolo a absolvit Universitatea din Boston. În timpul petrecut în Grecia, Valmy a fost angajată la sediul central Elisabeth Arden din Europa, unde s-a remarcat în scurt timp, chiar dacă iniţial nu ştia limba elenă.

În ciuda unei oferte financiare generoase pentru acele vremuri, de 700 de dolari pe lună, aceasta a refuzat să fie reprezentant Elisabeth Arden pentru Grecia şi Israel, preferând să emigreze în SUA, împreună cu familia, în 1965. Un an mai târziu înfiinţa una dintre primele şcoli pentru esteticieni din Lumea Nouă, Christine Valmy Inc., şi îşi schimba numele din Xantopol în Valmy, pentru ca americanii să-l poată pronunţa mai uşor. În următoarele decenii, sub această denumire au apărut peste 30 de saloane de înfrumuseţare şi şcoli de machiaj, estetică şi manichiură.

O avere considerabilă, pe măsura muncii sale

Presa din România a făcut o mulţime de speculaţii despre averea “Reginei cosmeticelor”, așa cum era supranumită, însă fără precizarea unor informații exacte. Antreprenoarea de succes atrăgea atenţia că în ciuda sumelor vehiculate nu figura în Topul Forbes al bogaţilor lumii. S-a vorbit și s-a scris de 10 milioane de euro. Potrivit unor surse credibile, afacerea clădită de Christine Valmy ar valora aproximativ 70 de milioane de euro, sumă care îi va revenit fiicei sale, Marian stabilită în Statele Unite, după cum declara într-un interviu cu câteva luni înainte de a muri cea care i-a dat viață.

Printre bunurile deţinute de Valmy se numără o casă în Statele Unite, situată pe Fifth Avenue, unul dintre cele mai exclusiviste bulevarde din New York, o casă la Paris, iar pentru o perioadă a deţinut şi un castel în New Jersey la care a renunţat pentru că îl considera prea mare pentru necesităţile sale. Una dintre pasiunile sale erau bijuteriile, în care a investit, dar şi jocurile de noroc, după cum mărturisea.

„Fata mea şi soţul ei muncesc până la ora 2.00 noaptea, iar pe băieţi, nepoţii mei, nu-i văd cu zilele“, povestea antreprenoarea, în dorinţa de a explica ce înseamnă managerierea unei afaceri de o asemenea anvergură.

Christine Valmy, românca devenită regina cosmeticelor la nivel mondial. A impresionat doi președinți ai SUA, dar nu a renunțat la obiceiurile de acasă

Cătălin Botezatu a cunoscut-o personal

Creatorul de modă Cătălin Botezatu se numără printre persoanele publice care au cunoscut-o pe Christine Valmy încă din momentul în care a revenit în România, la scurt timp după Revoluţie.

„Îmi aduc aminte că s-a ocupat de organizarea câtorva baluri caritabile. Apoi ne-am întâlnit, cu ani în urmă, chiar pe First Avenue, în New York, unde avea un showroom. Ştiu că doamna Valmy a cochetat şi cu industria accesoriilor, a bijuteriilor, nu s-a axat numai pe industria cosmeticelor“, declara Cătălin Botezatu, după anunţul decesului ei.

Cunoscutul designer mărturisea că a remarcat o femeie extrem de rafinată, elegantă din toate punctele de vedere, care se respecta şi avea o ţinută impecabilă la orice eveniment, de la manichiura care o definea, la părul coafat impecabil.

„Pot spune că era o adevărată doamnă, prin eleganţa apariţiilor, dar şi prin eleganţa conversaţiilor. Era o persoană caldă, oarecum boemă, emana o linişte care avea darul să-i facă pe oameni să se simtă bine în prezenţa ei “, afirma Cătălin Botezatu.

Un Bucureşti rămas doar amintire

În ultimii ani, Christine Valmy locuia într-un apartament cochet din Bucureşti şi, chiar dacă avea din plin ce să includă în cartea autobiografică la care lucra, românca declara că îi venea foarte greu să rememoreze episoade din viaţa sa de poveste. Un detaliu sensibil se referea la perioada petrecută în România, când a realizat că urăşte să fie salariată.

„Am lucrat vreo trei luni în rândul comuniştilor, ca să am cartelă. Am intrat la un depozit de vinuri, în funcţia de contabilă. Am plecat din România în 1960, când nu pleca nimeni, dar si-atunci nu am părăsit uşor țara. Nimeni nu a crezut că voi reuşi, dar am făcut-o. M-am dus fără nimic, eram divorţată, aveam 36 de ani, o fetiţă de zece ani şi părinţii. Am plecat toţi patru, şi toţi contau pe mine “, mărturisea Valmy într-un interviu.

Christine Valmy, în atenția președinților Ford și Reagan

În anul 1976, preşedintele Gerald Ford a nominalizat-o ca fiind omul de afaceri al anului în statul New Jersey, unde se afla cel de-al doilea laborator al ei. Succesul înregistrat în State i-a adus şi recunoaşterea preşedintelui Ronald Reagan, care a numit-o “ambasadorul” său în România, dar i-a oferit şi un post concret, în Consiliul pentru Educaţie Vocaţională al Statelor Unite. În ultimii ani Valmy a fost preşedintele unei grupări de activişti politici din SUA, numită Concerned Romanian Immigrants for a Strong America (n.red.-Imigranţii Români Preocupaţi de o Americă Puternică).

Christine Valmy a scris trei cărţi despre îngrijirea pielii şi estetică, intitulate „Estetica: Ghidul Keystone în îngrijirea pielii“, „Christine Valmy: îngrijirea pielii şi Make Up“, „Christine Valmy: Metoda facială ştiinţifică“. Aceasta anunţase că avea în lucru o a patra carte, de data aceasta fiind vorba de un volum autobiografic.

Din trei căsnicii, doar una reușită

„Regina cosmeticelor“ a fost căsătorită de trei ori, prima oară la 23 de ani, în România, şi de două ori în Statele Unite, însă, în ciuda unor încercări neprielnice, a reuşit să-şi vadă visul cu ochii: a făcut din cosmetică o afacere profitabilă, acolo, în ţara tuturor posibilităţilor. Pe fiica sa Marina a avut-o cu primul soţ, dar acesta a părăsit-o pentru o altă femeie. Cu cel de-al doilea soţ, căsnicia nu a avut şanse din cauza geloziei consortului. Ultimul mariaj, care a durat întreaga viaţă, a fost cel cu iubitul pe care l-a avut în România, înainte de plecarea în Grecia, bărbat cu care a reluat relaţia după ce s-au reîntâlnit la Paris. Despre cei doi nepoţi ai săi, Gregory şi Cristopher, bunica lor Christine Valmy avea numai cuvinte de laudă, Cristopher medic chirurg, iar Gregory bancher.

Pe cât i-a stat în putință, Valmy a încercat să păstreze și în America anumite tradiții din România. În ultimii ani, familia se reunea de Crăciun şi de Revelion la Paris.

„Iau sarmalele îngheţate cu cratiţa, le duc cu avionul şi ajung la Paris în stare perfectă. Marina vine cu caviar şi cu o şuncă de la New York şi pregătim masa foarte frumos“, mărturisea reputata esteticiană.

Prosperul om de afaceri a murit la 18 ianuarie 2015, la 88 de ani, în București, într-o seară de duminică, din pricina unei severe complicaţii pulmonare. Pe lângă pneumonie, avea montate mai multe stenturi, precum și un stimulator cardiac. În ultimele luni de viață fusese victima unor accidente vasculare cerebrale. Christine Valmy era internată la Institutul “C.C. Iliescu” din Capitală. Pe 19 ianuarie a fost incinerată în prezența membrilor familiei, iar urna cu cenușă a fost transportată în Statele Unite. „Regina cosmeticelor” a lăsat o avuție despre care a dat naștere unei mulţimi de speculaţii, dar şi o poveste de viaţă demnă de un roman pe care nu a mai reușit să-l termine.

Urmăriți Impact.ro și pe