Chișinău și Tiraspol, tot mai apropiate din cauza războiului din Ucraina. Cum vede Rusia acest lucru

Elena Avramescu 02.06.2022, 12:41
Chișinău și Tiraspol, tot mai apropiate din cauza războiului din Ucraina. Cum vede Rusia acest lucru

De când a început invazia Rusiei în ucraina, la data de 24 februarie 2022, între Chișinău și Transnistria s-a observat o ușoară apropiere, ceea ce îl transformă pe Putin în „mediator involuntar”, a notat cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung într-o analiză atentă a situației din regiune. Mai mult, în avanpremiera vizitei oficiale la Berlin a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, FAZ nu a putut să nu observe apropierea între Chișinău și Tiraspol.

Războiul din Ucraina a creat o relație între Chișinău și Tiraspol

În aceste zile, Maia Sandu este ocupată cu un turneu european cu scopul de a afla părerea cancelariilor europene despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Însă drumul nu este deloc ușor, au scris, miercuri, cei de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mai mult, se pare că solicitarea de aderare a venit în urma deciziilor similare de la Kiev și Tbilisi, iar ele au creat așteptări în rândul electoratului pro-european din Republica Moldova. Cu toate acestea, Maia Sandu ar putea duce o veste bună la Berlin, acolo unde este așteptată cel mai probabil vinerea viitoare, pe 10 iunie, fiind vorba despre atenuarea tensiunilor între guvernul de la Chișinău și guvernanții din regiunea separatistă Transnistria.

„Sub presiunea războiului din Ucraina, Moldova și conducerea transnistreană de la Tiraspol s-au apropiat. Problemele asupra cărora nu s-a putut ajunge la un acord timp de ani de zile sunt, se pare, pe cale de a fi rezolvate”, scrie Frankfurter Allgemeine.

Publicația mai spune că, de la sfârșitul lunii aprilie, între președintele transnistrean, care nu a fost recunoscut la nivel internațional, Vadim Krasnoselski, și consilierii Maiei Sandu, au avut loc nu mai puțin de șase întâlniri.

Razboiul din Ucraina a creat o relatie intre Chisinau si Tiraspol
Tiraspol

„Aceste reuniuni s-au axat nu în ultimul rând pe probleme energetice, Moldova fiind dublu dependentă de Rusia și, indirect, de Transnistria. Gazul provine din Rusia, care, timp de zeci de ani, a folosit în mod repetat această dependență ca mijloc de presiune politică pentru a ține fosta republică sovietică sub papuc”, potrivit sursei citate.

FAZ mai notează să faptul că Moldova mai depinde de Rusia și în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică. În plus, chiar s-a ajuns la un compromis în urma căruia Republica Moldova ar continua să primească energie electrică în condiții relativ avantajoase, iar întreprinderile transnistrene vor putea face afaceri prin intermediul băncilor moldovenești, precizează publicația.

„Pentru supraviețuirea politică a Maiei Sandu și a șefei guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, este esențială limitarea cel puțin a creșterii prețurilor la energia electrică, date fiind creșterea bruscă a prețurilor la gaze și inflația de 27%”, avertizează cotidianul german. (…)

Băncile transnistrene sunt izolate la nivel internațional sau legate de Rusia, ceea ce în prezent înseamnă practic același lucru. Moneda Transnistriei, rubla transnistreană, nu valorează nimic pe plan internațional. Pentru Transnistria important este să poată folosi banii moldovenești obținuți din vânzarea de energie electrică pentru importuri, cum ar fi medicamente sau fier vechi pentru oțelăria transnistreană din Ribnița – un angajator important în regiune”.

Asta înseamnă că evoluțiile recente confirmă faptul că liderii transnistreni, deși, la fel ca majoritatea populației din partea separatistă a țării, sunt cu siguranță pro-ruși, nu au nicio atracție pentru războiul lui Putin.

„Acesta a fost un semnal clar că Transnistria nu vrea să urmeze calea Donețkului și Luhanskului”, este evaluarea sursei de la Chișinău, citată de FAZ.

În plus, Transnistria nu beneficiază de capacitatea militară de a interveni semnificativ în lupte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...