Cât dau românii pe chirie pentru o garsonieră sau apartament? Prețurile în cele mai mari orașe

Iorgu Ianusi 07.05.2019, 16:52
Cât dau românii pe chirie pentru o garsonieră sau apartament? Prețurile în cele mai mari orașe

Cât dau românii pe chirie în marile orașe? O analiză a site-ului Imobiliare.ro arată că prețurile au stagnat, dar că rămân destul de sus.

Studiul vizează anunțurile publicate pe această platformă în primul trimestru al anului. Sunt prezentate prețurile medii din fiecare oraș. Iar Cluj-Napoca rămâne în top, cu cele mai mari chirii.

Chirie la Cluj-Napoca, mai scumpă ca în București

Un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 şi 2000, poate fi 400 de euro pe lună. În perioada ianuarie – martie s-a constatat o stagnare.

Dar, cu acest nivel, Cluj-Napoca rămâne „fruntaș” la capitolul cele mai mari prețuri pentru chirii. La fel se întâmplă și în cazul tarifelor pe metru pătrat în cazul vânzărilor.

În schimb, pentru Capitală se constată o uşoară scădere a tarifelor. În București, preţul mediu solicitat pentru o locuinţă similară a ajuns la 360 de euro pe lună. Anterior, chiriile medii cerute de proprietari erau la nivelul de 370 de euro pe lună (octombrie-decembrie 2018).

Cât sunt chiriile medii la Timișoara și Iași

Chiriile medii din Timişoara și Iași, importante centre universitare importante, au stagnat. În cele două orașe, un apartament cu o suprafață de  50 – 60 de metri pătraţi, costă, în medie, 300 de euro pe lună. Atât era chiria și în trimestrele anterioare din 2018 (iulie-decembrie).

De asemenea, în Braşov, chiria pentru un astfel de apartament s-a menținut la o valoare de 310 euro pe lună.

Prețuri stabile și în alte orașe unde chiriile sunt mai mici

În alte orașe reședință de județ se pot observa unele variații ale prețurilor.

În Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 155 de euro pe lună. Se constată o creştere ușoară de la 150 de euro pe lună.

Pentru același tip de apartament, chiria ajunge la 170 de euro la Reșița și Râmnicu-Vâlcea.

Alte două exemple: chiria pentru un apartament cu două camere în Zalău și Sfântu Gheorghe (Harghita) a stagnat la 175 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe