Chinezii, un nou pericol pentru omenire. Construcțiile care ne pot distruge planeta

Mirabela Vasile 19.09.2020, 10:48
Chinezii, un nou pericol pentru omenire. Construcțiile care ne pot distruge planeta

Chinezii, un nou pericol pentru omenire. După ce pandemia de coronavirus  care a venit din China a creat un adevărat haos la nivel global și a provocat moartea a sute de mii de persoane, se pare că ne pândește o nouă problemă. Oamenii de știință au aflat că barajele din China au un impact foarte mare asupra Pământului. Barajul celor Trei Defileuri se află pe curusul Yangtze în China. Acesta este cel mai mare din lume. De asemenea, barajul a triplat capacitatea de transport pe fluviul chinezesc, dar acum produce și energie electrică.

Noul pericol pentru omenire vine tot de la chinezi. Barajul care poate schimba întreaga soartă a Pământului

Mereu acest baraj a fost privit cu scepticism de toată lumea, deși vine și cu avantaje. Modul său de lucru a avut majore chiar de la început. A trebuit luată măsura mutării a 1,4 milioane de oameni care se aflau în calea barajului. Când rezervorul a ajuns la capacitate maximă, 40 de miliarde de metri cubi au invadat tot. Zeci de orașe, 150 de comune și 1.350 de sate au fost inundate.

Barajul poate incetini miscarea de rotatie a pamantului
Barajul poate incetini miscarea de rotatie a pamantului

De când rezervorul a fost umplut în 2010, problemele se țin lanț. Numărul alunecărilor de teren și a altor dezastre naturale a crescut cu 70%.

Gurile rele spun chiar că Barajul Celor Trei Defileuri a jucat un anumit rol în cutremurul devastator din 2008 din Sichuan, în urma căruia 87.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Totodată, cercetătorii au declarat că rezervorul acumulează deşeuri de la oraşele din apropiere. Astfel, calitatea apei în amontele fluviului se înrăutăţeşte.

Barajul poate avea repercusiuni la nivel global. Poate încetini mișcarea de rotație a Pământului

Se pare că există dovezi care arată chiar din 2010 că o construcție de o asemenea anvergură ar putea încetini mișcarea de rotație a Pământului. Și asta se datorează din cauza unui fenomen cunoscut drept momentul de inerție. Astfel, când un obiect se rotește în jurul unei axe, este foarte greu să schimbe viteza și unghiul mișcării. Dacă distanța este din ce în ce mai mare mai mare, rotația va fi din ce în ce mai lentă.

Astfel iată cum chinezii vin cu un nou pericol pentru omenire. Ridicarea a 39 de trilioane de kilograme de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării va crește momentul de inerție al Terrei și îi va încetini rotația. Efectul ar fi foarte mic, potrivit NASA. Astfel, chinezii nu au în plan să oprească constucția barajelor. Dimpotrivă, încep construirea celui mai înalt din lume, care va măsura 314 metri, care aparent va avea scopul de a reduce emisiile de carbon.

Urmăriți Impact.ro și pe