Chinezii încep să se desfășoare în spațiul cosmic. Cum a fost surprinsă o navă spațială

Nicu Stan 11.02.2022, 12:38
Chinezii încep să se desfășoare în spațiul cosmic. Cum a fost surprinsă o navă spațială

Chinezii încep să se desfășoare în spațiul cosmic. Cum a fost surprinsă o navă spațială. O navă spațială lansată de China a fost observată în timp ce prindea și arunca de pe orbită un satelit dezafectat, conform unei companii private care urmărește activitatea sateliților de pe orbita terestră, citată de Deutsche Welle.

Chinezii se desfășoară în spațiul cosmic. Cum a fost observată o navă spațială

Satelitul vechi a fost aruncat pe o orbită mai îndepărtată cu 300 de kilometri de cea originală. Pe orbita terestră, a avut loc o operațiune care amintește de filmele Star Wars. Luna trecută, compania ExoAnalytic a observat o navă spațială aparținând Chinei în timp ce „făcea curățenie” în spațiu, de unde a aruncat un satelit mai vechi.

Nava din China a apucat un satelit „mort” și, peste câteva zile, l-a aruncat la 300 de kilomteri depărtare de orbita inițială, acolo unde este mult mai puțin probabil să se ciocnească cu vreo navă spațială care ar putea să îi intersecteze orbita cândva.

Chinezii au aruncat in spatiu un satelit dezafectat
Chinezii au aruncat in spatiu un satelit dezafectat

Cine a prezentat evenimentele rare

Evenimentele rare au fost prezentate de Dr. Brien Flewelling în cadrul unui seminar organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și Fundația „O lume sigură” (Secure World Foundation).

Brien Flewelling este arhitect-șef pentru conștientizarea situației din spațiu al companiei ExoAnalytic Solutions, companie privată care urmărește poziția sateliților de pe orbita terestră, utilizând o rețea globală de telescoape optice.

Cum s-a întîmplat totul

Pe 22 ianuarie, satelitul chinezesc SJ-21 și-a schimbat locul pentru a se apropia de satelitul scos din funcțiune Compass-G2. Câteva zile după, SJ-21 s-a atașat de G2 și i-a schimbat orbita. În următoarele zile, cei doi sateliți au pornit într-un tandem spațial spre vest, conform filmărilor obținute de ExoAnalytic. Până pe 26 ianuarie, cei doi sateliți s-au separat, iar G2 a fost aruncat de pe orbită.

Compass-G2 (sau BeiDou-2 G2) este o navă spațială ce face parte din Sistemul de Navigație prin Satelit BeiDou-2 și care a devenit inoperabil la puțin timp după lansarea din anul 2009. Pentru mai bine de 10 ani, carcasa metalică s-a învârtit în jurul Terrei împreună cu milioane de alte gunoaie spațiale.

Chinezii nu confirmă operațiunea

Oficialii chinezi nu au confirmat operațiunea de tractare spațială. SJ-21, care a fost lansat în octombrie 2021, a ajuns acum pe o orbită geostaționară (GEO), puțin deasupra bazinului Congo. Pentru a urma o astfel de orbită trebuie ca satelitul să se afle deasupra ecuatorului, iar viteza lui să fie egală cu cea a rotației Terrei.

Cel care a popularizat ideea unei orbite geostaționare este scriitorul britanic de opere științifico-fantastice, Arthur C. Clarke. La aproximativ două decade după ce Clarke și-a publicat lucrarea pe tema telecomunicațiilor, a fost lansat primul satelit.

Urmăriți Impact.ro și pe