Chinezii au stabilit vechimea mostrelor aduse de pe lună. Ce s-a întâmplat acum 2 miliarde de ani

Badea Violeta, Ana Chivu 11.10.2021, 09:56
Chinezii au stabilit vechimea mostrelor aduse de pe lună. Ce s-a întâmplat acum 2 miliarde de ani

Administraţia Naţională Spaţială din China (CNSA) a anunțat că mostrele aduse de pe Lună de sonda chineză Chang’e-5 au o vechime de circa două miliarde de ani. Descoperirea cercetătorilor ar putea schimba tot ceea ce se știa despre evoluția Lunii.

Mostrele aduse de pe Lună au o vechime de aproape 2 miliarde de ani

Vineri, 8 octombrie, a fost publicată prima lucrare ştiinţifică referitoare la eşantioanele aduse de Chang’e-5. Aceasta se numește „Vârsta şi compoziţia bazalturilor tinere de pe Lună, evaluate din probele aduse înapoi de Chang’e-5″ și a apărut în jurnalul Science. Importanți oameni de știință de la Institutul de Geologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Geologice din China şi alte instituţii internaţionale au contribuit la această lucrare.

În urma cercetărilor, experții au constatat că sonda chineză Chang’e-5 a atins solul selenar în regiunea Oceanus Procellarum, care găzduieşte concentraţii ridicate de elemente care generează căldura prin descompunere radioactivă de lungă durată şi care ar fi putut susţine o activitate magmatică prelungită pe faţa apropiată a Lunii.

Conform celor de la Agerpres, datele orbitale arată că lavele bazaltice din Oceanus Procellarum sunt cele mai tinere unităţi vulcanice de pe Lună. Probe din aceste lave bazaltice selenare au fost colectate cu ajutorul sondei Chang’e-5, iar acestea au fost aduse pe Pământ.

În urma unei analize, oamenii de știință au identificat minerale comune în bazaltele selenare, cum ar fi clinopiroxen, plagioclază, olivină şi ilmenit, existând şi cantităţi mici de cuarţ şi cristobalit.

Astfel, studiul arată că în urmă cu aproximativ două miliarde de ani exista încă activitate magmatică pe Lună, oferind dovezi clare pentru studiul evoluţiei satelitului natural al Terrei, conform celor de la CNSA. Una dintre problemele majore din istoria sa evolutivă este momentul în care a încetat activitatea magmatică pe Lună.

Mostrele aduse de pe Luna au o vechime de aproape 2 miliarde de ani
Mostrele aduse de pe Luna au o vechime de aproape 2 miliarde de ani

Sonda Chang’e-5 a fost lansată pe 24 noiembrie 2020

Autorul principal al cercetării, Alexander Nemchin de la Centrul de Ştiinţe Spaţiale şi Tehnologie din cadrul Universităţii Curtin din Australia, a precizat că probele erau cu un miliard de ani mai „tinere” comparativ cu rocile colectate anterior de pe Lună. Acest lucru s-a demonstrat în urma analizei compoziţiei chimice a rocilor.

Conform lui Gretchen Benedix, coautoare a cercetării, aceste rezultate vor oferi oamenilor de ştiinţă mai multe puncte de calibrare pentru cronologia craterelor și le vor permite să ajungă la concluzii mai precise şi de o rezoluţie mai bună în ceea ce priveşte vechimea suprafeţelor planetare.

„Aceste rezultate confirmă ceea ce experţii au prezis în urmă cu mult timp pe baza imaginilor obţinute de la distanţă ale Lunii şi suscită întrebări suplimentare cu privire la motivul existenţei acestor bazalturi tinere”, a subliniat Gretchen Benedix.

Următorul obiectiv al cercetătorilor este acela de a găsi un mecanism care să explice modul în care această încălzire destul de recentă a Lunii ar fi putut susţine formarea magmelor bazaltice cu temperaturi care trec de o mie de grade Celsius.

Amintim că sonda Chang’e-5, cuprinzând un orbitator, un modul de aselenizare, un modul de ascensiune şi o capsulă de retur, a fost lansată pe data de 24 noiembrie 2020. Capsula de retur a ajuns în regiunea autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei pe data de 17 decembrie, cu circa 1.731 grame de eşantioane selenare.

În iulie 2021, China a trimis circa 17 grame de eşantioane selenare aduse pe Pământ de sonda Chang’e-5 către 13 instituţii care au depus cereri la Centrul pentru explorare selenară şi spaţială al CNSA pentru a utiliza probele în scopuri ştiinţifice. Astfel, această țară a devenit al treilea stat din lume care a reușit să aducă astfel de eşantioane pe Pământ, după Statele Unite şi fosta U.R.S.S.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...