China și Rusia au respins efortul condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU către Coreea de Nord

Elena Avramescu 27.05.2022, 07:47
China și Rusia au respins efortul condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU către Coreea de Nord

China și Rusia au respins joi un efort condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU Coreei de Nord pentru lansările sale reînnoite de rachete balistice, împărțind public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când a început să pedepsească Phenianul în 2006, relatează Reuters.

Coreea de Nord scapă de sancțiunile pregătite de ONU

Ceilalți 13 membri ai consiliului au votat cu toții în favoarea rezoluției întocmite de SUA care propunea interzicerea exporturilor de tutun și petrol către Coreea de Nord, al cărei lider Kim Jong Un este un fumător în lanț. De asemenea, ar fi trecut pe lista neagră a grupului de hacking Lazarus, despre care Statele Unite spun că este legat de Coreea de Nord.

Votul a avut loc la o zi după ce Coreea de Nord a lansat trei rachete, inclusiv una considerată a fi cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după călătoria președintelui american Joe Biden în Asia. A fost cea mai recentă dintr-o serie de lansări de rachete balistice din acest an, care sunt interzise de Consiliul de Securitate.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a descris votul drept o „zi dezamăgitoare” pentru consiliu.

„Lumea se confruntă cu un pericol clar și prezent din partea RPDC (Coreea de Nord). Reținerea și tăcerea Consiliului nu au eliminat și nici măcar au redus amenințarea. În orice caz, RPDC a fost încurajată”, a spus ea consiliului.

Ea a spus că Washingtonul a evaluat că Coreea de Nord a efectuat șase lansări ICBM în acest an și că „se pregătește în mod activ să efectueze un test nuclear”.

În ultimii 16 ani, Consiliul de Securitate a intensificat în mod constant și în unanimitate sancțiunile pentru a întrerupe finanțarea programelor de arme nucleare și rachete balistice ale Phenianului. Ultima dată a înăsprit sancțiunile împotriva Phenianului în 2017.

Rachete către coasta de est date de Coreea de Nord
Rachete Coreea de Nord

De atunci, China și Rusia au făcut eforturi pentru relaxarea sancțiunilor pe motive umanitare. Deși au amânat unele acțiuni cu ușile închise în cadrul comitetului de sancțiuni al Consiliului de Securitate pentru Coreea de Nord, votul asupra rezoluției de joi a fost prima dată când au încălcat public unanimitatea.

„Introducerea de noi sancțiuni împotriva RPDC (Coreea de Nord) este o cale către o fundătură, care subliniază ineficacitatea și inumanitatea întăririi în continuare a presiunii sancțiunilor asupra Phenianului”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, în fața consiliului.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că sancțiunile suplimentare împotriva Coreei de Nord nu vor ajuta și nu vor duce decât la mai multe „efecte negative și escaladarea confruntării”.

„Situația din Peninsulă s-a transformat în ceea ce este astăzi datorită în primul rând politicii americane flip-flop și eșecului de a susține rezultatele dialogurilor anterioare”, a spus el consiliului.

China a cerut Statelor Unite să ia măsuri, inclusiv ridicarea unor sancțiuni unilaterale, pentru a atrage Phenianul să reia discuțiile blocate din 2019, după trei summituri eșuate între Kim și SUA. Președintele Donald Trump. Statele Unite au spus că Phenianul nu ar trebui să fie recompensat.

Adunarea Generală a ONU va discuta acum despre Coreea de Nord în următoarele două săptămâni în temeiul unei noi reguli care impune ca organismul format din 193 de membri să se întâlnească de fiecare dată când se acordă dreptul de veto în Consiliul de Securitate de către unul dintre cei cinci membri permanenți: Rusia, China, Statele Unite, Franța și Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...