China propune un nou model de securitate globală. Criza din Ucraina pe seama expansiunii NATO spre est

Mihnea Tălău 21.04.2022, 10:38
China propune un nou model de securitate globală. Criza din Ucraina pe seama expansiunii NATO spre est

Președintele chinez Xi Jinping a reiterat, joi, opoziția Chinei față de sancțiunile unilaterale și de „jurisdicția cu brațul lung” , fără a menționa direct acțiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. China a criticat în repetate rânduri sancțiunile occidentale, inclusiv pe cele împotriva Rusiei, dar a fost, de asemenea, atentă să nu ofere asistență Moscovei care ar putea duce la impunerea de sancțiuni împotriva Beijingului.

China dorește să propună o inițiativă de securitate globală

În cadrul unui discurs video susținut la reuniunea anuală a Forumului Boao pentru Asia de pe insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat că „decuplarea” economică și tacticile de presiune precum întreruperea lanțurilor de aprovizionare nu vor funcționa, relatează Reuters.

China ar dori să propună o inițiativă de securitate globală” care să susțină „principiul indivizibilității securității”, a spus Xi.

Ar trebui să susținem principiul indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă și să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității din alte țări.”

Rusia a insistat ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securității indivizibile”, conform căruia nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora.

China a pus criza din Ucraina pe seama expansiunii NATO spre est

China și Rusia au devenit din ce în ce mai apropiate, iar China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”. China a pus criza din Ucraina pe seama expansiunii NATO spre est.

Prietenia dintre Rusia si China
Prietenia dintre Rusia si China

Xi a declarat că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanțurile de aprovizionare globale, dar a mai spus că economia Chinei este rezistentă și că tendința sa pe termen lung nu s-a schimbat.

Economia Chinei se confruntă cu vânturi frontale din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stăvili răspândirea COVID-19, în special în centrul său economic din Shanghai. Xi nu a menționat criza COVID din China în timpul discursului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...