China impune carantină pentru 27 de orașe. Sunt afectate 180 de milioane de persoane

Beatrice Dumitru 29.04.2022, 12:52
China impune carantină pentru 27 de orașe. Sunt afectate 180 de milioane de persoane

Cazurile de COVID-19 din China au început să crească în martie, ajungând în prezent la cea mai gravă criză pe care a văzut-o țara de la focarul inițial din Wuhan, la începutul anului 2020. Autoritățile au introdus măsuri de izolare în cele mai mari orașe ale sale, Beijing și Shanghai, motoarele gemene care alimentează o mare parte din economia națiunii, în încercarea de a elimina focarele de coronavirus.

Omicron a blocat China

Pe tot parcursul pandemiei, China a respectat o strategie strictă zero-Covid, care a inclus blocaje, testare în masă, carantină și închiderea granițelor pentru a controla virusul. Dar Omicron, varianta extrem de contagioasă, a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea acestei strategii, virusul răspândindu-se în diferite orașe și provincii foarte repede.

Shanghai se află în centrul celui mai recent focar, raportând peste 15.000 de cazuri noi pe zi. Autoritățile au răspuns cu un blocaj care a durat săptămâni, închizând în case aproape toți locuitorii urbei, 25 de milioane. Aici s-au înregistrat peste jumătate de milion de cazuri de la 1 martie. Unele cartiere pot începe să relaxeze măsurile de izolare dacă nu au raportat niciun caz în ultimele două săptămâni, au declarat autoritățile orașului.

China impune carantină pentru 27 de orașe. Sunt afectate 180 de milioane de persoane
Coronavirusul face ravagii în China.

Cel puțin 27 de orașe sunt închise

Oficialii de la Beijing au lansat campanii de testare în masă, au închis școli și au impus blocări direcționate asupra unor clădiri rezidențiale în încercarea de a controla infectările. Autoritățile impun acum blocaje complete sau parțiale în cel puțin 27 de orașe din întreaga țară, aceste restricții afectând până la 180 de milioane de oameni, conform CNN.

La Beijing, o campanie de testare în masă a acoperit aproape 20 de milioane de locuitori,  aproximativ 90% din populația orașului. O altă rundă de teste la nivel de oraș este în desfășurare în perioada 27-30 aprilie. În districtul Chaoyang din Beijing locuitorii din cel puțin 46 de clădiri nu au voie să-și părăsească apartamentele sau complexele, în timp ce peste 5.300 de persoane au fost plasate în izolare în districtul Fangshan.

De asemenea, în capitală au fost închise școli în multe dintre cele mai populate districte, în timp ce mai multe spitale majore au anunțat, de asemenea, că se închid,

Carantine complete sau la nivel de district sunt în vigoare în mai mult de 20 de orașe, inclusiv Hangzhou, care găzduiește 12,2 milioane de oameni. Suzho adăpostește 12,7 milioane de oameni și Harbin, unde locuiesc 9,5 milioane de oameni. Acestea se întind pe 14 provincii.

Care este costul economic

Blocajele și restricțiile au dat o lovitură masivă activității, în special în orașe importante din punct de vedere economic, precum Shanghai și Shenzhen. Şomajul a atins un maxim din 21 de luni în martie, în timp ce multe companii au fost forțate să suspende activitatea în mai multe locații, inclusiv producătorii de automobile Volkswagen și Tesla și compania iPhone Pegatron.

În martie, președintele Xi Jinping a spus că țara trebuie să „minimizeze impactul epidemiei asupra dezvoltării economice și sociale”, deoarece guvernul chinez este conștient de daunele aduse economiei, iar moneda chineză, yuanul, a coborât în această săptămâna la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...