China, gata de un mare război? Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut militarilor să-și „concentreze energia pentru pregătirea războiului”

Mihai Roșoiu 15.10.2020, 13:23
China, gata de un mare război? Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut militarilor să-și „concentreze energia pentru pregătirea războiului”

China se pregătește de un mare război! Discursul președintelui Xi Jinping, care le-a cerut militarilor să-și „concentreze energia pentru pregătirea războiului”, a pus pe jar întreaga omenire. Informația a apărut în presa internațională, fiind preluată inclusiv de CNN.

China se pregătește de război. Xi Jinping și-a alarmat militarii!

După o perioadă de acalmie, tensiunile dintre China și Statele Unite își consumă un nou episod. Aflat într-o vizită la una dintre bazele militare în Guangdong, liderul de la Beijing le-a transmis un mesaj neașteptat soldaților aflați în această zonă. Xi Jinping s-a aflat la Guangdong cu o ocazie specială.

Aniversarea a 4 decenii Zonei Economice Speciale Shenzhen a fost motivul prezenței acestuia în incinta bazei militare din localitate, însă nimeni nu a anticipat ce urmează să declare

„Aș dori să vă concentrați toată priceperea şi energia pentru a se pregăti de război”, a spus șeful statului asiatic.

Declarațiile lui Xi Jinping vin în contextul șubrezirii relațiilor China-SUA. După acuzațiile venite de la Washington, care au avut ca subiect apariția pandemiei de coronavirus, un alt subiect sensibil se află pe tapet.

China, gata de un mare război
China, gata de un mare război

În ultima perioadă, autoritățile din Statele Unite și-au arătat disponibilitatea de vinde echipament militar către Taiwan. Intenția SUA a fost criticată aspru de guvernul chinez, care a transmis mai multe mesaje către Washington.

Dialoguri dure Washington – Beijing

China se pregătește de un mare război. Președintele Xi Jinping a fost cel care le-a cerut soldaților din Guangdong să aibă în vedere această opțiune. După ce Casa Albă și-a arătat intenția de a vinde echipamente militare către Taiwan, asiaticii au răspuns aproape instantaneu. Șeful diplomației de la Beijing le-a cerut americanilor să întrerupă orice colaborare armată cu Taiwan.

În ciuda averismentelor chineze, reprezentanții administrației Trump nu au nicio intenție de a întrerupe negocierile privind vânzarea echipamentelor militare. Astfel relațiile dintre cei doi coloși sunt mai tensionate ca oricând.

Lipsa de reacție a americanilor i-a provocat și mai tare pe chinezi, care au demarat o serie de reacții militare. Zeci de avioane ale armatei chineze au survolat spațiul dintre continent și Taiwan. Această acțiune a fost considerată de către liderii de la Taipei o mișcare de intimidare a Chinei.

China, gata de un mare război
China, gata de un mare război

Independența Taiwanului nu a fost proclamată oficial, deoarece Republica Populară Chineză a anunțat că în acest caz va începe un război, cât și datorită faptului că opinia publică din Taiwan asupra necesității proclamării oficiale a independenței față de Republica Populară Chineză e împărțită. De jure, insula Taiwan n-a fost niciodată separată de China, ea aparținându-i cel puțin din 1945, grație constituției sale antimaoistă. De facto însă, Taiwan-ul este un stat independent.

Urmăriți Impact.ro și pe