China, declarație amenințătoare la adresa SUA. ”Ne vom unifica cu Taiwanul, nu contează ce spune Washingtonul”

Beatrice Dumitru 15.04.2022, 16:38
China, declarație amenințătoare la adresa SUA. ”Ne vom unifica cu Taiwanul, nu contează ce spune Washingtonul”

Crește tensiunea între SUA și China, după ce Washington a afirmat că va face tot posibilul pentru ca reunificarea Taiwanului și a Chinei continentale să nu se facă prin forță, în timp ce membri ai Congresului american vizitează Taipeiul pentru a-l asigura pe președintele țării că poate conta pe sprijinul SUA. Beijingul a reacționat și a transmis o declarație amenințătoare Washingtonului.

Contre între SUA și China

Consilierul prezidențial al SUA pentru securitate națională Jake Sullivan a spus că autoritățile americane vor face totul pentru a preveni reunificarea Taiwanului și a Chinei continentale prin forță, făcând o comparație cu războiul declanșat de Rusia și Ucraina.

Ca răspuns, autoritățile chineze au transmis că intenționează să asigure cu orice preț unitatea Chinei continentale și a Taiwanului, indiferent de declarațiile SUA, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, notează TASS.

China, declarație amenințătoare la adresa SUA. ”Ne vom unifica cu Taiwanul, nu contează ce spune Washingtonul”
SUA și China, disputa pe tema unificării cu Taiwanul.

Problema Taiwanului este problema numărul unu a politicii interne a țării noastre. China ar trebui și, cu siguranță, va fi unificată, suntem gata să luăm cele mai mari măsuri pentru o unificare pașnică cu Taiwan”, a adăugat acesta.

Beijingul cere SUA să-și respecte obligațiile

Purtătorul de cuvânt a reiterat, de asemenea, că Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a exprimat poziția fermă cu privire la faptul că amestecului Washingtonului în afacerile interne ale Chinei este inadmisibil. El a subliniat că autoritățile chineze intenționează să intercepteze cu severitate încercările separatiștilor taiwanezi de a se disocia de China continentală.

În problema Taiwanului, SUA ar trebui să respecte principiul „O singură China”. (…) Statele Unite sunt obligate să înceteze să mențină contactele oficiale cu Taiwan și să refuze să efectueze exerciții militare comune cu ei, precum și să nu mai vândă arme către Taipei”, a conchis diplomatul.

El a subliniat că Beijingul cere Washingtonului să-și respecte obligațiile în temeiul acordurilor bilaterale. SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwan în 1979 și le-au stabilit cu China. Recunoscând politica „One China”, SUA continuă să mențină contacte cu insula și să-i furnizeze arme, lucru care provoacă proteste ale Chinei, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său și avertizează împotriva oricăror aspirații separatiste.

China a început să trimită cele mai avansate avioane de luptă ale sale, J-20, fregate și bombardiere pentru a patrula în Mările Chinei de Est și de Sud, în contextul unei vizite în insulă a unor membri ai Congresului SUA. Armata chineză susţine că exerciţiile sunt o reacţie la „semnalele greşite” transmise de SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe