China, decizie de ultimă oră. De ce oferă cetățenilor săi 15.000 de dolari în numerar sau o „recompensă spirituală”

Elena Avramescu 09.06.2022, 08:59
China, decizie de ultimă oră. De ce oferă cetățenilor săi 15.000 de dolari în numerar sau o „recompensă spirituală”

China oferă cetățenilor săi recompense în numerar de până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari) pentru informații despre persoanele care pun în pericol securitatea națională, în timp ce autoritățile intensifică o campanie de ani de zile pentru a elimina ceea ce ei consideră amenințări tot mai mari din partea spionajului străin și „ forțe ostile”.

China, darnică cu cetățenii săi, cărora le-a promis suma de 15.000 de dolari

Informatorii de succes pot primi fie „recompense spirituale” în certificate, fie „recompense materiale” în numerar, conform reglementărilor publicate luni de Ministerul Securității Statului. Recompensele în numerar sunt clasificate în patru niveluri în funcție de valoarea avertismentului, variind de la mai puțin de 10.000 de yuani (1.500 USD) la mai mult de 100.000 de yuani.

Informațiile ar trebui să fie specifice despre persoanele sau acțiunile implicate, iar informațiile trebuie să fie noi pentru autorități. Sesizările se pot face personal, online, prin poștă sau prin linia telefonică de securitate de stat.

De ani de zile, autoritățile chineze au încurajat publicul să informeze despre spionii străini și colaboratorii lor chinezi prin campanii de propagandă și stimulente, eforturi care s-au accelerat sub conducerea liderului țării, Xi Jinping.

„Trebuie să ne asigurăm că securitatea națională este numai pentru oameni și pentru toți de către popor, mobilizând eforturile întregului Partid Comunist și ale întregii societăți pentru a reuni forțe puternice pentru a proteja securitatea națională”, a spus Xi oficialilor în 2016, potrivit CNN.

În 2017, guvernul municipal din Beijing a început să ofere recompense de până la jumătate de milion de yuani (75.000 de dolari) pentru oricine ajută la demascarea unui spion. În decurs de un an, autoritățile au primit aproape 5.000 de rapoarte și au înmânat recompense unor informatori, de la cercetători științifici la șoferi de taxi, potrivit Beijing News.

China, atac la NATO dupa avertismentul primit din Marea Britanie. „A dat Europa peste cap”
China

Noile măsuri urmăresc să standardizeze astfel de recompense și să motiveze publicul, a declarat un reprezentant al Ministerului Securității de Stat pentru Legal Daily.

„Formularea măsurilor ajută la mobilizarea pe deplin a entuziasmului publicului larg de a sprijini și asista în activitatea de securitate națională și de a mobiliza pe scară largă inimile, moralul, înțelepciunea și puterea oamenilor”, a spus reprezentantul ministerului.

Reglementările apar, de asemenea, în timp ce oficialii chinezi și mass-media de stat promovează narațiunea conform căreia China este sub amenințare gravă și constantă din partea „forțelor străine ostile”, care se presupune că încearcă să se infiltreze și să submineze țara în toate modurile posibile.

Securitatea națională a Chinei se confruntă cu o situație gravă și complexă. În special, agențiile străine de informații și forțele ostile și-au intensificat semnificativ activitățile de infiltrare și spionaj cu mijloace mai diverse și vizează zone mai largi, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității naționale a Chinei”, a spus reprezentantul ministerului.

Suspiciunea din ce în ce mai mare a Chinei față de influențele străine provine parțial din rivalitatea geopolitică din ce în ce mai mare cu Occidentul, în special cu Statele Unite, pe măsură ce țara devine mai autoritară în țară și mai asertivă în străinătate sub Xi.

Eforturile lui Xi de a consolida securitatea națională au început la un an după ce a venit în funcție. În noiembrie 2013, el a înființat o puternică Comisie Națională de Securitate, pentru a conduce efortul și a coordona mai bine aripile birocrației de securitate a țării.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...