China anunță trimiterea de trupe în Rusia pentru exerciții militare comune. Guvernul chinez spune că va consolida capacitatea de a răspunde amenințărilor

Mihnea Tălău 17.08.2022, 14:43
China anunță trimiterea de trupe în Rusia pentru exerciții militare comune. Guvernul chinez spune că va consolida capacitatea de a răspunde amenințărilor

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun cu Rusia și alte țări, inclusiv India, Belarus și Tadjikistan, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apărării.

Exercițiile „nu au legătură cu situația internațională și regională”

Participarea Chinei la exercițiile comune „nu are nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, a precizat ministerul într-o declarație.

Exercițiile fac parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfășurare, a precizat acesta. În ultimii ani au avut loc exerciții comune similare conduse de Rusia, care au implicat China, scrie Reuters.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității”, se arată în respectiva declarație.

Armatele Chinei și Rusiei au colaborat destul de des în ultimul deceniu, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două superputeri și Statele Unite.

Ucraina nu e singura tara unde ar putea izbucni un razboi major. Armata japoneza se pregateste, iar tinta este clara, China

În ceea ce privește comerțul, securitatea și geopolitica, Moscova și Beijingul sunt tot mai mult pe aceeași lungime de undă, formând un bloc care încearcă să contracareze influența americană.

Washingtonul cu ochii pe ”noua alianță”

China și Rusia nu au o alianță oficială, cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping și liderul de la Moscova, Vladimir Putin, au o relație care ”depășește până și o alianță”.

Beijingul s-a abținut să dea vina pe Moscova pentru invadarea Ucrainei, criticând, în schimb, „rolul provocator” al NATO în acest război.

Întrucât există și un focar de război și în Taiwan, tot mai amenințat de Beijing, SUA nu vede cu ochi buni formarea unei axe China – Rusia, acum când situația geo-politică este una explozivă.

Din perspectiva Washingtonului, ameninţările de securitate din Europa şi Asia sunt atât de profund împletite, încât cele două continente sunt acum considerate „singurul sistem operaţional”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...