EXCLUSIV

Chef Petrișor Tănase atacă legea privind impozitul pe bacșiș: „Să se impoziteze șpaga politicienilor!”. Sfaturile sale pentru Revelion includ și vechea rețetă a lui Băsescu. Exclusiv

Simona Ecovoiu, Coteț Alexandru 31.12.2022, 12:08

Vestitul maestru bucătar Petrișor Tănase, gazda emisiunii ”Sănătatea în bucate”, de la Digi 24, ne învață, pe ultima sută de metri, cum să pregătim corect masa festivă de Revelion, dar și cum să ne dregem dacă exagerăm cu mâncarea. Expertul în bucătărie se declară, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, total împotriva noii legi, privind impozitul pe bacșișul chelnerilor: ”Au înnebunit!”. Petrișor Tănase a dat timpul înapoi și și-a amintit și de Revelioanele superbe, de altădată, din restaurantele de lux unde lucra.

Meniul ideal pentru Revelion

Impact.ro: Ce meniu ne recomandați pentru petrecerea de Revelion, dacă avem invitați la masă?

Petrișor Tănase: Mâncarea de Revelion trebuie să fie mai ușoară, eu recomand a se consuma pește, curcan, fructe de mare. Și să gătim exact cât ne trebuie, nu trebuie să facem risipă. Să nu uităm să avem o șampanie la rece, la ora 12.00 noaptea, să avem și 12 boabe de struguri. Atenție, să consumăm alcool cu moderație! Pentru că, atunci când ne trezim din somn, dimineața, trebuie să fim întregi la minte.

Chef Petrisor Tanase ataca legea privind impozitul pe bacsis „Sa se impoziteze spaga politicienilor!”. Sfaturile sale pentru Revelion includ si vechea reteta a lui Basescu. Exclusiv
Chef Petrișor Tănase, despre pregătirile pentru masa de Revelion

Cum ne dregem, după masa copioasă de Sărbători? Ce rețetă naturistă am avea la îndemână?

Dacă am consumat ceva mai mult, a doua zi putem să bem un ceai de sunătoare, ne va pune imediat pe picioare.

Băuturile potrivite? Whisky, dar doar după rețeta lui Traian Băsescu

Când servim la masă vinul alb, dar pe cel roșu? Ce alte băuturi sunt potrivite pentru cina festivă?

Vinul alb sec e foarte bun, pentru că deschide apetitul. Vinurile românești sunt delicioase, dar și un pahar de whisky e potrivit, însă nu uitați să puneți și trei cuburi de gheață, care obligatoriu trebuie să plutească, vorba lui Traian Băsescu, și cum tot așa îmi place și mie. Servim musafirii cu mici gustări, de preferat pe bază de pește, de legume sau un sushi. Evităm sarmalele, pe care le-am avut și de Crăciun, sunt de preferat legumele, peștele stropit cu zeamă de lămâie, o friptură de curcan sau de porc la cuptor. A, și să nu lipsească tortul de ciocolată, preferatul tuturor, un delicios desert.

Ce spune despre prețul petrecerilor din restaurante: „Dacă vrei ieftin, stai acasă!”

Prețul pentru meniul de Revelion, la restaurant, costă în jur de 500 lei de persoană. E mult? Care ar fi, de fapt, prețul real?

Prețurile mi se pare normale. Să știți că și înainte de 1989, la Restaurantul Berlin, unde lucram, meniul era undeva la 450 de lei de persoană. Pare scump, dar trebuie ținut cont că se implică o serie de factori, precum salariile duble pentru bucătari și chelneri, nu mi se pare firesc să muncească voluntar pentru clienți, plus costurile muzicii, ale artiștilor. Da, mi pare un preț corect. Palatul Parlamentului găzduiește câteva petreceri și prețurile la masă sunt direct proporționale cu acel loc. O petrecere ieftină, cu bani puțini, nu ai cum să faci. Dacă vrei ieftin, stai acasă, te uiți la televizor sau asculți o muzică, dar nu la maximum, ca să nu deranjezi vecinii.

Despre legea privind impozitul pe bacșișul chelnerilor: „Este o mare idioțenie!”

Ce spuneți despre noua lege, care prevede impozitul pe bacșișul chelnerilor?

E o altă mare prostie pe firmamentul politicii. Este o mare idioțenie, nu impozitul, pe 2 lei, 5 lei, lăsat la ospătari, e important, ci urâțenia cu care politicienii fac apel la buzunarele chelnerilor, de parcă bieții oameni s-au îmbogățit, și-au luat vile de lux la Moscova sau apartamente în Dubai. A înnebunit clar lumea! Aș prefera să punem impozit pe șpaga lor, ar fi mult mai mulți bani la bugetul statului, decât impozitul pe șpaga primită de frizeri sau de chelneri. Uite, fac eu o asociație care poate merge în Parlament să propună o lege, ”impozitul pe șpaga politicienilor”, pornind de la parlamentari, primărițe și alte soiuri de politicieni.

Cum erau răsfățați românii, în restaurantele de lux, în comunism. Icrele negre și brânzeturile franțuzești, nelipsite din meniu

Înainte de Revoluție, ați fost chef bucătar într-un restaurant cochet, Berlin, frecventat de vedetele vremii. Cum erau petrecerile de Revelion, cu ce v-ați răsfățat vestiții invitați la masă?

Revelioanele de pe vremuri erau superbe, aveam în meniu icre negre, pateu de gâscă, pește, șalău sau morun, la grătar, cu legume, ruladă de curcan, berbecuț și purceluș de lapte, fripturi. Urma vestitul tort Richard, din ciocolată. Și până în 1989 se găseau în România, în restaurantele mari, precum Berlin și Ambasador, brânzeturi franțuzești. Nu se făcea așa de mult foamea, precum se spunea. Cine avea bani avea și mâncare. Și în acele vremuri găseai o vodcă de bună calitate, vinuri românești, whishy. Revelioanele și mesele erau fantastice, lumea se distra mai mult decât acum. Petrecerile erau însoțite de colindători, de momente vesele cu Romică Țociu, Jean Paler…Ce vremuri! Le doresc românilor de pretutindeni ”La mulți ani!”, un an mai bun, cu sănătate și cu bucurii!

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...