Cetățenii unui oraș din România nu mai au voie să iasă din casă fără să aibă gura și nasul acoperite. De când e valabilă măsura

Redacția IMPACT 04.04.2020, 13:02
Cetățenii unui oraș din România nu mai au voie să iasă din casă fără să aibă gura și nasul acoperite. De când e valabilă măsura

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis, în cadrul ședinței de vineri adoptarea unor noi măsuri de limitare a răspândirii infecției cu coronavirus. Despre ce județ este vorba?

Ce măsuri ia un județ pentru a combate numărul infecțiilor

Autoritățile din județul Galați au impus măsuri noi, pe care niciun alt județ nu le-a mai implementat însă. Autoritățile le transmis cetățenilor că este obligatoriu ca masca sanitară să fie purtată permanent pentru ieșirile în spațiul public. De asemenea, autoritățile amintesc de faptul că masca este necesar să fie purtată atât pe gură, cât și pe nas.

Cetățeni din Galați, care e deplasează cu măști. Foto de Ovidiu Iordachi (Inquam Photos).
Cetățeni din Galați, care e deplasează cu măști. Foto de Ovidiu Iordachi (Inquam Photos).

„Astăzi, 03.04.2020, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost luată o măsură importantă pentru protejarea populației în cazul afecțiunilor respiratorii.

Astfel, de luni, 6 aprilie, se impune purtarea mijloacelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice precum spațiile comerciale, piețe, instituții publice, șantiere etc. Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome.

  • Nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecție să fie măști medicale. Se pot folosi eșarfe, măști din pânză sau orice alte tipui de protecție care să acopere nasul și gura.
  • Măsuri similare au fost impuse în Cehia și Bulgaria, unde nimeni nu iese pe stradă fără acest mijloc de protecție, în felul acesta fiind redusă posibilitatea de a împrăștia virusul gripal chiar și în cazul persoanelor care nu prezintă simptomele specifice. Această măsură îi protejează inclusiv pe cei care le aplică, în acest fel protejându-se.
  • De asemenea și orașe precum Hong kong, Seoul, Tokyo au adoptat această măsură, iar Austria a impus-o doar pentru spațiile publice închise.
  • Este cunoscut faptul că virusul Covid-19 se poate transmite prin contact direct, de aceea a fost luată măsura restricționării ieșirilor în spațiul public, dar se poate transmite și indirect, de aceea sunt recomandări în privința igienei riguroase și protejării prin mijloacele de protecție pentru nas și gură.
  • Totodată, persoanele din conducerea spațiilor amintite mai sus au obligația să se asigure că angajații sau vizitatorii pun în aplicare măsura CJSU Galați”, se arată în comunicatul transmis de 

Prefectul Gabriel Avrămescu a declarat sâmbătă, pentru Digi24, că măsura este una obligatorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI