Cetățenii care vor avea nevoie de viză pentru a intra în România din 2023. Măsura se aplică și pentru cei din Republica Moldova

Stan Filon, Alexandru Zanfirescu 27.12.2022, 08:35
Cetățenii care vor avea nevoie de viză pentru a intra în România din 2023. Măsura se aplică și pentru cei din Republica Moldova

Acești cetățeni vor avea nevoie de viză pentru a intra în România, din 2023! Vorbim despre cetățeni americani, cetățeni britanici și în general cetățeni ai statelor extra-comunitare care doresc să viziteze o țară din Uniunea Europeană.

Cetățenii care vor avea nevoie de viză pentru a intra în România din 2023

Cetățenii statelor extra-comunitare vor trebui să aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System) și să plătească o taxă pentru a intra în Uniunea Europeană, începând din noiembrie 2023. Comisia Europeană a anunțat că va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză – cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau Moldova.

Viza de călătorie ETIAS vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. Mai mult decât atât, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre. Dar cât va costa așa-zisa viză? Ei bine, turiștii vor fi nevoiți să scoată din buzunar doar 7 euro pentru a vizita Uniunea Europeană. Măsura se aplică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani.

Cetatenii care vor avea nevoie de viza pentru a intra in Romania din 2023
Cetatenii care vor avea nevoie de viza pentru a intra in Romania din 2023

Viza ETIAS este valabilă timp de 3 ani

Va fi nevoie de ETIAS atât pentru spațiul Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, ca România, conform celor mai recente informații oficiale, dar regulile s-ar mai putea schimba până în luna noiembrie. Din primele informații, se pare că ETIAS este valabil 3 ani.

Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, așa cum e ESTA folosit de Statele Unite. Însă, dat fiind că aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen, ETIAS funcționează efectiv ca o viză pentru Europa. Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuală”.

Aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. În cazul unui refuz, există drept de apel. De asemenea, ETIAS poate fi revocată sau anulată în intervalul de 3 ani după aprobare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...