Cetatea Poienari va intra în reparații capitale, vreme de doi ani. A fost pomenită de Bram Stoker în romanul care avea să-i aducă faima

Cristi Ionică 09.11.2021, 16:22

Vești proaste pentru cei care își doreau să viziteze sau să reviziteze cetatea lui Vlad Țepeș, de la Poienari de Argeș. Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, celebra cetate, pomenită și de Bram Stoker în romanul care avea să-i aducă faima, va intra în reparații capitale vreme de doi ani. În această perioadă, în care vor avea loc lucrări minuțioase de restaurare, accesul turiștilor va fi restricționat.

Cetatea Poienari va intra în reparații capitale

Consiliul Județean Argeș a luat această hotărâre în ideea de a proteja cât mai mult construcția datată la începutul anilor 1300 și de a-i reda strălucirea de odinioară. Ani de zile, turiștii au fost fascinați de cetatea construită în vârf de munte, la care trebuie să urci peste 1600 de trepte pentru a admira Valea Argeșului.

Ultima restaurare serioasă a fost făcută în urmă cu aproape 50 de ani, în timpul regimului comunist. După 1990, ecranizarea cărții lui Bram Stoker a produs legenda lui Vlad Dracul.Legendă pe care autoritățile vor să o exploateze și să o combine cu adevărul istoric.

Deja am predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația. Trebuie precizat că, din păcate, până în 2023, accesul publicului va fi restricționat. Vor fi lucrări de amploare, de finețe și migăloase. Scopul nostru este să redăm publicului cetatea așa cum era pe vremea lui Țepeș. Dacă până acum vorbeam de turiști curioși, aduși în țară de legenda lui Dracula,după 2023 vom vorbi de altceva… vă garantez, a spus Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș.

Cetatea Poienari va intra in reparatii capitale
Cetatea Poienari

Procesul de modernizare a cetății a început în primăvara acestui an, când Salvamontul a montat un sistem de taxare cu turnicheți.

Sistemul este funcțional și a dat roade. Prețul unui bilet este 10 lei de adult și 5 lei de copil. Va rămâne și după încheierea lucrărilor. Nu știu, însă, care va fi prețul atunci, a spus Cornel Popescu.

Chiar dacă a fost un an cu restricții, cetatea a fost vizitată de 80.000 de curioși. Mulțumitor, având în vedere că, într-un an bun, numărul acestora se apropia de 150.000.

Marius Nicolaescu, vicepreședintele C.J. Argeș, crede că acest proiect de anvergură va dezvolta și mai mult turismul de pe Valea Argeșului.

Cetatea Poienari este printre cele mai importante obiective turistice din Argeș. Proiectul pe care îl avem acum va contribui la dezvoltarea comunității, prin creșterea prin creșterea activității turistice și economice. Din păcate, vreme de doi ani, turiștii nu vor avea acces la cetate, a spus Marius Nicolaescu.

Lucrările de refacere se vor întinde pe o suprafață de 1897 metri pătrați, incluzând aici și calea de acees pitonală. Constructorii vor înlocui mortarele necorespunzătoare, cărămizile degradate vor reface pardoselile degradate și vor restaura elementele din piatră. De asemenea, vor fi refăcute porțile de acces, platforma belvedere, balustradele metalice și tronsoanele avariate.

Una dintre legendele locului spun că Vlad a ridicat cetatea numai cu prizonieri turci, folosind sute oameni. Dacă zona este acum atât de sălbatică, orice turist ajuns la baza cetății nu își poate pune decât o întrebare: Cum arăta zona la 1300? Despre cum va arăta cetatea restaurată, vom afla la finele lui 2023, valoare proiectului fiind de 4 milioane de euro.

Sursă foto: C.J. Argeș

Urmăriți Impact.ro și pe