Certificatul verde, prelungit pentru încă 12 luni. Regulamentul urma să expire pe 30 iunie

Andra Daoud 23.06.2022, 21:16
Certificatul verde, prelungit pentru încă 12 luni. Regulamentul urma să expire pe 30 iunie

Parlamentul European a decis ca valabilitatea certificatului verde să fie prelungită pentru încă un an. Plenul instituției a stabilit un acord cu statele membre, prin care se extinde cadrul legal al certificatului digital covid pentru încă 12 luni, până la 30 iunie 2023. Acesta ar fi urmat să expire la finalul lunii. Când ar putea dispărea complet, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Certificatul verde a fost prelungit pentru încă 12 luni

Europarlamentarii au decis joi să susțină acordul din 13 iunie, prin care s-a stabilit prevenirea îngrădirii liberei circulații în Uniunea Europeană, în situația în care ar apărea noi amenințări legate de pandemie sau noi tulpini ale virusului covid. Regulamentul ar fi urmat să expire la 30 iunie 2022, însă valabilitatea lui a fost prelungită până la 30 iunie 2023.

S-au înregistrat în acest sens 453 de voturi pentru, 119 împotrivă și 19 abțineri (cetățeni ai Uniunii), precum și 454 de voturi pentru, 112 împotrivă și 20 de abțineri (resortisanți ai țărilor terțe). Măsura prelungirii valabilității regulamentului urmează să fie validată de Consiliul Uniunii Europene.

Textul regulamentului reînnoit prevede că statele membre ale Uniunii Europene nu ar trebui să restricționeze libera circulație a persoanelor care nu dețin pașapoarte verzi într-un mod care să fie discriminatoriu sau disproporționat.

Certificatul verde, prelungit pentru inca 12 luni
Certificatul verde, prelungit pentru inca 12 luni

Comisia Europeană ar putea propune abrogarea certificatului verde

Certificatul verde care permite libera circulație a fost introdus în pandemie, ca măsură împotriva răspândirii coronavirusului. Multe țări din UE au adoptat măsura, iar pentru a putea călători, cetățenii aveau nevoie de documentul care să ateste vaccinarea cu schema completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau un test PCR negativ, făcut cu maximum 72 de ore înainte.

De asemenea, unele țări puteau impune măsuri suplimentare, precum testarea la intrarea în țară și carantină obligatorie până la aflarea rezultatului testului.

În primăvara aceasta, odată cu scăderea numărului de îmbolnăviri, multe țări au început să renunțe la a mai solicita acest certificat persoanelor care intrau în țară și este posibil ca, până la finalul acestui an, el să dispară complet. Comisia Europeană urmează să evalueze impactul acestui document asupra liberei circulații și poate să ceară abrogarea lui, dacă situația sanitară o va permite, pe baza avizelor emise de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

„Sperăm că aceasta este ultima prelungire și am însărcinat Comisia să evalueze până la 31 decembrie 2022 dacă EUDCC ar putea fi abrogat de îndată ce situația epidemiologică o permite”, a declarat europarlamentarul Juan Fernando Lopez Aguilar.

Urmăriți Impact.ro și pe