Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Dacian Cioloș: A avut succes în alte ţări

Ioana Bucur 18.10.2021, 16:29
Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Dacian Cioloș: A avut succes în alte ţări

Premierul desemnat de Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, susține că o măsură eficientă în stoparea răspândirii Covid-19 ar putea fi impunerea certificatului verde la locul de muncă, dând exemplu alte țări din Uniunea Europeană.

Dacian Cioloș vorbește despre certificatul verde la locul de muncă

În timp ce caută susținere în Parlament pentru un Guvern USR, Dacian Cioloș a vorbit și despre măsurile ce s-ar putea impune pentru încetinirea ritmului de transmitere a virusului SARS-CoV-2 în România.

Premierul desemnat a afirmat că partidul său ar susține o măsură aplicată cu succes în alte state membre ale Uniunii Europene încă din vară: certificatul verde la locul de muncă.

„Susţinem o măsură care a fost aplicată cu succes în multe state UE încă din vară şi vedem rezultatele. Chiar dacă gradul de răspândire a virusului e mare şi în alte state membre, numărul de morţi e mult mai mic decât în România. Pare să fi fost o măsură care dă rezultate.

Certificatul verde înseamnă trei posibilităţi: vaccinare, să fii trecut prin boală sau să fii testat. Vrem să aplicăm această măsură pentru acele categorii profesionale care intră în contact cu populaţia într-un fel sau altul. De aceea am propus această măsură şi pentru sectorul public şi pentru sectorul privat. E vorba aici de sănătatea oamenilor”, a spus Cioloș.

Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă Dacian Cioloș A avut succes în alte ţări
Dacian Ciolos. FOTO: Inquam Photos/George Calin

Președintele USR a subliniat și importanța accelerării ritmului de vaccinare în țară, adăugând că urmează să fie pregătite măsuri ce ar ușura accesul la testare a oamenilor.

„E nevoie şi de o accelerare a ritmului de vaccinare, dar în acelaşi timp vom pregăti şi măsuri de acces la testare pentru persoanele care din diferite motive nu pot să se vaccineze şi pentru a avea acces la mai multe centre de testare, dar şi pentru ca testele să fie accesibile pentru cei care vor trebui să le folosească”, a mai precizat Cioloș.

„În situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale”

Conștient că pachetul de măsuri din programul de guvernare al unui nou Guvern format doar din miniștri USR, Dacian Cioloș a explicat că „în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale” și că trebuie găsite soluții imediate pentru criza sanitară și cea energetică.

„Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente.

Avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, mor sute de oameni. Trebuie să ne pregătim şi pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă.

Avem obiectivul să lansăm PNRR atât pentru a avea acces la fonduri, cât şi pentru a pune în practică măsurile de reforme prevăzute acolo şi de care România are nevoie”, a mai precizat Dacian Cioloș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...