Certificatul verde, obligatoriu, de azi, în România. Ce nu mai au voie să facă românii care nu îl au

Ana Anitoiu 20.09.2021, 09:05
Certificatul verde, obligatoriu, de azi, în România. Ce nu mai au voie să facă românii care nu îl au

Certificatul verde este obligatoriu în România, începând de astăzi, în localitățile sau județele în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de Covid-19 este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. Iată ce nu vor avea voie să facă persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului.

Cum se folosește certificatul verde

Începând de astăzi, organizatorii de evenimente și operatorii economici sunt obligați, în cazul incidențelor menționate, să permită accesul doar după scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19.

Aceștia trebuie să folosească secţiunea ”Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă ”Check DCC” ca să se asigure de autenticitatea, valabilitatea şi integritatea certificatului. Datele persoanelor care prezintă acest document nu vor putea fi reținute.

Persoanele care vin din țări unde nu se emit astfel de certificate sau unele documente compatibile vor putea face dovada vaccinării împotriva coronavirusului prin intermediul unor documente imprimate sau în format electronic.

Certificatul verde, obligatoriu, de azi, in Romania. Ce nu mai au voie sa faca romanii care nu il au
Certificatul verde, obligatoriu la o incidenta cuprinsa intre 3 si 6 la mie

Ce nu au voie să facă persoanele fără certificat verde

Persoanele care nu au certificat verde nu mai pot participa, în zonele de incidență menționate, la anumite evenimente și activități, nu mai pot intra în cafenele și restaurante și se confruntă cu mai multe restricții.

Însă, aceste persoane pot scăpa de restricțiile impuse în absența unui certificat verde în două moduri: prezentând un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore; precum și dovedind că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi după confirmarea infectării.

Unde se folosește certificatul verde

Unul dintre locurile în care se folosește certificatul verde este la terase și în interiorul restaurantelor și cafenelelor, la o incidență cuprinsă între 3 și 6. Aici este permisă funcționarea cu până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00 – 2:00. Barurile, cluburile și discotecile vor avea același program, dar nu se va putea depăși 30% din capacitate.

De asemenea, în zonele de incidență menționate, sălile de jocuri de noroc, precum și locurile de joacă pot funcționa la 50% din capacitatea totală, în intervalul orar 5:00 – 2:00, respectiv 5:00 – 24:00.

Persoanele cu certificat verde, teste negative sau dovada vindecării recente vor putea participa la competițiile sportive în spații închise sau deschise, cu condiția să nu se ocupe mai mult de 30% din capacitatea maximă a spațiului. Purtarea măștii este obligatorie, la fel ca respectarea distanței de cel puțin un metru între persoane.

Altă regulă este ca la concerte, cinema sau instituții de spectacole publicul menționat să ocupe până la 50% din capacitatea maximă și să poarte măști de protecție. Vezi AICI lista completă a restricțiilor!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...