Certificat verde obligatoriu la locul de muncă. Raed Arafat dezvăluie când intră în vigoare regula pentru angajații de la stat

Certificat verde obligatoriu la locul de muncă. Raed Arafat dezvăluie când intră în vigoare regula pentru angajații de la stat

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut noi precizări despre certificatul verde la locul de muncă. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a dezvăluit când va deveni documentul obligatoriu pentru angajaţii din sistemul public. Anunțul oficialului este foarte clar!

Când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă, pentru angajaţii din sistemul public

Raed Arafat a afirmat la un post de televiziune că, din cunoştinţele pe care le are, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a estimat că legea ar urma să fie adoptată în curând.

Raed Arafat a făcut marele anunț

Secretarul de stat nu exclude ca și sectorul privat să ceară, la un moment dat, testarea angajaților, așa cum face sectorul public.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat.

Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală.

Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Arafat, marţi seară, la TVR1.

Cine poate să intre în instituțiile publice fără certificat verde

Când ar putea intra în vigoare noile reguli anti-Covid

Întrebat în cât timp ar urma să fie adoptat noul act normativ de către Parlament, secretarul de stat din MAI a răspuns că în două-trei săptămâni sau chiar mai repede, deoarece este în regim de urgență.

„Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”, a dezvăluit Raed Arafat.

Toată lumea care lucrează la stat trebuie să prezinte documentul digital?

Proiectul de act normativ obligă personalul din cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, să prezinte certificat verde Covid.

Documentul verde atestă fie trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva noului coronavirus sau trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus, fie rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR, valabil 72 ore, sau antigen rapid, valabil 48 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe