Cerealele din Ucraina ajung astăzi la Galați. Grânele sunt aduse pe o veche linie de cale ferată

Elena Avramescu 18.08.2022, 09:11
Cerealele din Ucraina ajung astăzi la Galați. Grânele sunt aduse pe o veche linie de cale ferată

Vești bune pentru ucraineni, după ce s-a anunțat că un prim transport de cereale din Ucraina va ajunge, în cursul zilei de joi, în Portul Docuri din Galați. Se pare că aceste grâne sunt aduse pe o veche linie de cale ferată, care a reușit să fie reablitată extrem de rapid, ținând cont că a stat nefolosită mai mult de douăzeci de ani.

Galațiul așteaptă astăzi primele vagoane cu cereale din Ucraina

Se pare că Ucraina mai are un singur culoar prin care își poate exporta cereale către Orient, iar toate speranțele sunt puse în acesta. După aceea, cereale sunt aduse în portul de la Dunăre, de unde marfa va fi încărcată pe nave. În momentul în care cerealele ajung în Portul Docuri din Galați, grânele din Ucraina vor fi depozitate într-un siloz cu o capacitate de 25.000 de tone, iar după aceea vor fi încărcate pe mai multe vapoare.

„Nava care este anunțată în portul Galați are undeva la 6.000 de tone capacitate. Asta înseamnă că navele vor veni cu o cadență de una pe săptămână. Administrația Porturilor Dunării Maritime a luat toate măsurile necesare pentru a avea adâncimile necesare operării în siguranță a navelor. Aceste cereale vor pleca, de principiu, în Turcia”, a declarat Dan Tibilichi, director adjunct APDM.

„Pentru că nu avem experiența anterioară recentă, vorbim de o experiență de acum 10-15 ani, când s-a făcut ultima manevră de acest gen, se va recurge la o manevră cu un singur vagon. Dacă vorbim doar de a descărca vagonul în siloz poate dura în jur de 40-45 de minute dacă toate formalitățile sunt în regulă”, a spus și Mihai Oprișan, reprezentant operator siloz.

Cerealele din Ucraina ajung astazi la Galati
Export cereale din Ucraina

În plus, înafară de aceste grâne, în portul din Galați ar trebui să vină și alte mărfuri, însă cu destinația Ucraina. Se pare că din cauza blocajului generat de război, ucrainenii importă momentan produse metalurgice și petroliere.

„Sperăm ca odată cu deblocarea acestor trenuri pe linia nouă să avem o creștere a cantității ce poate fi operată cu cereale din Ucraina. De asemeni, începem să avem oferte de mărfuri care trebuie să meargă spre Ucraina”, a mai spus Dan Tivilichi.

Calea ferată pe care ajung astăzi cerealele din Ucraina leagă Republica Moldova și Portul Docuri din Galați și a fost reabilitată de CFR în urmă cu aproximativ o lună și jumătate.

Ucraina a reluat exportul de cereale prin Marea Neagră

La începutul acestui luni, s-a anunțat că a plecat din portul Odesa prima navă care transportă cereale din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Este vorba despre nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a avut ca destinație Liban.

Plecarea acesteia s-a putut realiza după ce Moscova, Kievul, Ankara și Națiunile Unite au semnat în iulie un acord de export de cereale și îngrășăminte.

„S-a convenit ca nava de marfă sub pavilion Sierra Leone, numită Razoni, care este încărcată cu porumb, să plece din portul Odesa la ora 0830 dimineața pe 1 august pentru a merge în Liban”, a declarat Ministerul Apărării din Turcia într-o notă.

Astfel că în porturile ucrainene din Marea Neagră au fost ancorate 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă, iar 16 dintre acestea dețineau cereale ucrainene cu un tonaj total de aproximativ 580.000 de tone.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...