Cercetătorii au aflat: Ce efecte are dormitul până târziu în weekend asupra organismului. Nu te vei mai grăbi să te trezești dis de dimineață

Beatrice Dumitru 11.02.2023, 08:59
Cercetătorii au aflat: Ce efecte are dormitul până târziu în weekend asupra organismului. Nu te vei mai grăbi să te trezești dis de dimineață

După o săptămână obositoare, dormitul în weekend este o recompensă binemeritată. Când vine vorba de sănătate, somnul este la fel de important ca sportul și o dietă echilibrată. Durata medie a somnului la nivel mondial este de 6,9 ore în timpul săptămânii și de 7,7 ore în weekend. Cercetătorii au descoperit ce efecte are dormitul până târziu în weekend asupra organismului.

Bebeficiile dormitului până mai târziu în weekend

Dacă obligațiile din cursul săptămâii de lucru nu te lasă să petreci prea multe ore în pat, este normal ca în weekend să dormi mai mult. Și este foarte bine, deoarece un studiu a arătat că dormitul până târziu sâmbăta și duminica are beneficii neașteptate pentru sănătate.

A dormi bine este una dintre cheile unei vieți lungi și fericite, în schimb lipsa somnului are consecințe groaznice pentru organism, inclusiv o speranță de viață mai scurtă. Un studiu recent publicat de o echipă de la St. Mary’s International Hospital în International Journal of Liver Research arată că somnul până târziu în weekend are beneficii mari pentru sănătate.

Cercetătorii au aflat: Ce efecte are dormitul până târziu în weekend asupra organismului. Nu te vei mai grăbi să te trezești dis de dimineață
Dormitul în plus în weekend are beneficii pentru sănătate.

Astfel, persoanele care dorm mai mult de șapte ore în weekend au un risc mai mic de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic cu până la 22%, comparativ cu cei care dorm mai puțin de șapte ore. Un model de somn nesănătos afectează metabolismul hormonal al organismului și crește riscul de a dezvolta boala, a precizat echipa de cercetare, subliniind că acest pericol poate fi redus, dormind suficient în weekend.

Somnul în weekend reduce riscul de depresie

Dormitul suficient sâmbăta și duminica reduce riscul de apariție a sindromului metabolic, arată rezultatele unui studiu. Potrivit cercetării publicate în International Academic Journal of Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, în 2020, sindromul metabolic a scăzut cu 45% în grupul de persoane care au dormit cu 1-2 ore în plus în weekend.

Un studiu realizat anul trecut a scos la iveală faptul că persoanele care dorm cu o oră sau două în plus în weekend au un risc cu aproape 50% mai mic de a dezvolta depresie, dar este important să nu dormiți prea mult și să nu depășiți aceste 1-2 ore în plus la sfârșit de săptămână.

Ce este boala ficatului gras

Boala ficatului gras are ca principală caracteristică grăsimile în exces depozitate în celulele hepatice și cea mai importantă boală hepatică cronică la nivel mondial, afectând aproximativ un sfert din populația adultă. Acest tip de boală hepatică este alimentată de tulburări metabolice precum obezitatea și diabetul de tip II.

Boala ficatului gras non-alcoolic poate sa apara la orice categorie de vârstă, în special la persoanele de 40-60 de ani și nu dă, în general, semne și simptome.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...