Cercetător român la Cambridge, despre greşeala făcută de România. „Nicio țară nu a scăpat de valul 3 fără restricții dure”

Nicu Stan 18.03.2021, 15:49
Cercetător român la Cambridge, despre greşeala făcută de România. „Nicio țară nu a scăpat de valul 3 fără restricții dure”

Cercetător român la Cambridge, despre greşeala făcută de România. Acesta se declară neplăcut surprins că România nu reacționează împotriva valului 3 al panedmiei cu restricții mai dure.

Genetician român: România nu reacționează împotriva valului 3 al pandmiei, în contextul în care ne confruntăm cu un virus mai periculos

Un cercetător român la Cambridge este surprins despre greşeala făcută de România. Acesta este mirat că statul român nu impune restricții mai dure în ceea ce privește valul trei al pandemiei de coronavirus, în contextul în care cele mai multe țări iau măsuri în acest sens.

Fiecare țară a decis diferit, dar toate au impuse per total restricții dure. Marea Britanie se află în lockdown din decembrie. Abia acum încep să se ridice pe rând restricțiile, dar cu foarte mare precauție. Pe 8 martie au fost deschise școlile. Toată lumea e obosită, dar britanicii au înțeles că numai așa vor putea avea o vară cât mai normală. Autoritățile de aici au comunicat permanent și onest cu populația și mereu au explicat oamenilor că numai în acest mod vor putea ca în iunie, iulie să poată să se întâlnească și să bea o bere în puburi. Li s-a dat un orizont de așteptare”, a declarat Florin Mircea Iliescu, potrivit libertatea.ro.

Florin Mircea Iliescu, genetician. Sursa foto: libertatea.ro
Florin Mircea Iliescu, genetician

România nu vaccinează persoanele vulnerabile

De asemenea, omului de știință român i se pare curios faptul că România a dat liber întregii populații la vaccinare, deși a imunizat doar 15% din persoanele vulnerabile. În Anglia, aproximativ 95% din persoanele vulnerabile au fost vaccinate.

Din păcate, după numărul persoanelor aflate la ATI se vede clar că valul trei a sosit și în România. Am avertizat cu o lună și jumătate acest lucru. Era evident că România nu va fi ocolită. Toate țările au fost lovite de mutația britanică și care este practic un virus nou, unul mult mai contagios, și conform statisticilor din UK, mai periculos”, a declarat Florin Mircea Iliescu.

Tulpina britanică, mult mai periculoasă

Florin Mircea Iliescu, genetician român, este neplăcut surprins de lipsa acțiunii hotărâte a oficialilor de la București în fața tulpinei britanice, despre care spune că este cu 50% mai mortală.

Noua mutație poate să crească mortalitatea chiar și cu 50%. Explic ce înseamnă acest procent. Pentru cei tineri, la care riscul de a muri în urma infecției este mic, de exemplu, 2 la 1.000, această creștere nu îi afectează semnificativ, la 3 la 1.000 de persoane. Dar pentru cineva în vârstă, vulnerabil, dacă riscul până acum era de 8 la 100, adică 80 la 1.000 infectați, cu mutația britanică s-ar ajunge la 120 de morți la 1.000 de infectați, ce reprezintă o creștere foarte mare”, a mai spus geneticianul român.

Urmăriți Impact.ro și pe