Centralele de apartament ar putea deveni istorie. Cum își încălzesc acești oameni casele

Mihai Roșoiu / 25.11.2020, 11:23
Centralele de apartament ar putea deveni istorie. Cum își încălzesc acești oameni casele

Căldura pe timp de iarnă reprezintă o mare problemă pentru milioane de români. Rețelele de termoficare uzate, care funcționează în regim de avarie i-au împins pe mulți cetățeni să își achiziționeze centrale de apartament. Din păcate, costurile în perioada anotimpului rece sunt destul de ridicate. Astfel, toată lumea încearcă să găsească soluții pentru a scoate bani mai puțini din buzunar și să aibă o temperatură optimă în odăi. Centralele de apartament ar putea deveni istorie. O soluție ar fi felul în care o parte a populației din Japonia își încălzește locuințele.

Centralele de apartament ar putea deveni istorie. Cum își încălzesc acești oameni casele

Japonezii sunt recunoscuți pentru felul în care se gospodăresc. Locuințele acestora sunt exemple de eleganță și simplitate, în același timp, În urmă cu multă vreme, nipponii au găsit o soluție mai mult decât eficiență de a-și încălzi camerele. În vreme ce în alte părți ale lumii, oamenii caută soluții care să fie în pas cu evoluția tehnologiei, în țara Soarelui Răsare, unii cetățeni nu se tem să apeleze la modalități clasice pentru încălzire.

Kotatsu. Astfel se numește obiectul pe care mulți asiatici îl folosesc pentru perioadele reci din an. Ce este un Kotatsu? Un obiect demult descoperit și care înseamnă punctul central din locuință. Așa cum spune și explicația, multe case japoneze au în centru acest obiect pe cât de simplu, pe atât de eficient. Cu ajutorul acestui kotatsu oamenii își încălzesc locuințele.

Centralele de apartament ar putea deveni istorie. Ar putea fi inlocuite de kotatsu
Centralele de apartament ar putea deveni istorie. Ar putea fi inlocuite de kotatsu

Cum se încălzesc japonezii cu faimosul Kotatsu

Cum arată kotatsu? O masă de înălțime mică acoperită cu o saltea (futon) specială denumită shitagake. Dedesubt se află un încălzitor electric. Aceasta menține cald corpul inferior al acestui obiect de termoficare.

Eficiența acestui model este ridicat, iar acest kotastu este folosit încă din secolul al XVI-lea. O să vă întrebați cum este posibilă încălzirea cu o masă electrică în vremuri atât de îndepărtată. Explicația este simplă. Înainte, în locul încălzitorului electric erau folosiți cărbunii care încălzeau o vatră aflată în pământ. Ulterior, odată cu evoluția tehnologiei, kotatsu a fost modernizat și folosit până deunăzi.

Masa electrică începe să dispară și din Japonia

Odată cu trecerea anilor, mulți dintre cei care foloseau kotatsu au renunțat la obiectul de termoficare. Au înlocuit totul cu încălzirea în pardoseală, la mare căutare în toată lumea. Pentru că pe timpul iernii, în Japonia temperaturile minime nu depășesc 5 grade Celsius, oamenii recurg tot mai des la termoficarea prin pardoseală. Centralele de apartament ar putea deveni istorie, mai ales că prețurile în timpul anotimpului rece sunt ridicate.

Centralele de apartament ar putea deveni istorie
Centralele de apartament ar putea deveni istorie

Mulți japonezi au renunțat demult și folosesc multe metode foarte ingenioase de încălzire. Au realizat rapid un kotatsu portabil. Acesta contribuie la încălzirea locuințelor nipone alături de termoficarea prin pardoseală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI