Centralele de apartament, anunț oficial. Toți românii trebuie să știe asta

Stan Filon / 31.08.2020, 11:24
Centralele de apartament, anunț oficial. Toți românii trebuie să știe asta

Bucureștenii care sperau să primească ajutor din partea Primăriei entru a-și achiziționa o centrală de apartament își pot lua gândul! Primăria Capitalei nu susține subvenționarea entralelor individuale de apartament. Anunțul a venit din partea administratorului Capitalei, Sorin Chiriţă.

Primăria Capitalei nu subvenționează cumpărarea centralelor de apartament

Acesta susține că nu centralele de apartament reprezintă soluția, ci modernizarea sistemului de termoficare existent, care este mult mai puțin poluant decât 550 de mii de centrale de apartament, care emit noxele direct la ferestrele apartamentelor.

“Se tot vehiculează scenarii privind viitorul termoficării în Bucureşti, unul dintre ele este de a subvenţiona achiziţia centralelor de apartament, pe care nu îl considerăm potrivit pentru o mare aglomerare urbană, cum este Capitala. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, este preferabil să avem un număr mai mic de centrale, situate la marginea oraşului, care permit o anumită înălţime a coşurilor de evacuare şi dispersarea noxelor, decât un număr mare de centrale în tot oraşul.

Primăria Capitalei nu subvenționează cumpărarea centralelor de apartament
Primăria Capitalei nu subvenționează cumpărarea centralelor de apartament

”Este necesară realizarea a minim 2 noi centrale termice în Capitală”

Imaginati-vă că locuiţi în Bucureşti şi 550.000 de centrale termice de apartament evacuează zilnic noxe la fereastra dumneavoastră. În plus, în momentul realizării unei noi investiţii este esenţială o analiză cost-beneficiu, fundamentată pe calcule din care să rezulte randamentul superior al acesteia”, afirmă Sorin Chiriţă, administrator public al Municipiului Bucureşti.

Chiriță spune că, în opinia sa, conceptul de dezvoltare durabilă a orientat măsurile autorităţilor spre eliminarea producătorilor de noxe din oraşe pentru ca sănătatea locuitorilor din zonele aglomerate să nu fie afectată de gazele arse. Subvenționarea cetralelor ar face exact opusul. Acesta dă ca exemplu oraşul Copenhaga, unde mai mult de 80% dintre locuitori sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Administratorul public susține că este nevoie de încă două centrale termice în Cappitală, pentru a crește atât cantitatea agentului termic, cât și calitatea acestuia.

“În prezent, urmărim creşterea eficienţei sistemului de termoficare existent, şi nu dezvoltarea de sisteme paralele. Soluţia viabilă pentru Bucureşti este să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie, începută în ultimii 4 ani şi realizarea de investiţii în noi surse de producţie, în cogenerare, care să utilizeze tehnologii noi, nepoluante. Este necesară realizarea a minim 2 noi centrale termice în Capitală, prin efortul comun al administraţiilor locale şi centrale. În acest fel, ar creşte atât cantitatea, cât şi calitatea agentului termic livrat în sistemul centralizat”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI